fbpx

images 2018 05 zasto nasa zeli da se vrati na mesec aps 809492425

Američka svemirska agencija (NASA) planira da vrati ljude na Mjesec, mjesto na koje je već sletilo dvanaestoro ljudi u periodu između 1969. i 1972. godine. Zašto je ova odluka donijeta skoro 50 godina kasnije?

Prema govoru novog Nasinog administratora Džima Brindestina koji je prošle nedjelje održan u Vašingtonu, Mjesec će omogućiti astronautima da se bolje pripreme za Mars. 

"Radićemo i Mjesec i Mars u tandemu, a misije se međusobno nadopunjuju", rekao je Brindestin. 

Mjesec nam je relativno blizu, pa su astronauti tokom misije Apolo do njega stizali samo dva dana nakon poletanja sa Zemlje. 

To je naročito pogodno ukoliko dođe do nesreće, kao što se dogodilo sa Apolom 13 1970. godine, kada je eksplodirao rezervoar sa kiseonikom. Umjesto da se spusti na Mjesec, letelica je obišla oko njega i vratila se na Zemlju. 

Na Mjesecu je takođe moguće testirati tehnologiju koja bi mogla da bude korisna na Marsu, poput rovera i manjih alatki. Takođe je moguće potražiti odgovor na pitanje kako izgraditi naselje u kojem će astronauti biti bezbjedni od spoljašnjih uslova, kakva odijela će im biti potrebna, kako se izboriti protiv korozivne mjesečeve prašine (regolit) koja "izjeda" zaštitni sloj odijela... 

Mars i Mjesec nisu savršeni blizanci, ali bi boravak na Zemljinom satelitu bio izuzetno koristan, s obzirom na to da su uslovi na Crvenoj planeti mnogo suroviji. Mars je znatno udaljeniji od Zemlje, a njegovom površinom haraju oluje i brojne druge vremenske nepogode. 

Sa druge strane, dan na Marsu traje skoro isto kao na Zemlji - 24 sata i 37 minuta, a astronauti bi se vjerovatno bolje osjećali u psihološkom smilu gledajući po cio dan pejzaže koji liče na one na našoj planeti, piše Kjurioziti.

Izvor: B92

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU