fbpx

20180530103043 481112

Dosadašnja testiranja i poređenja s ocjenama profesora pokazala su kako je umjetna inteligencija prilično dobra u ocjenjivanju ispita i eseja

Dok danas školarci i studenti moraju čekati danima dok profesori isprave ispite i eseje, u budućnosti bi rezultate mogli znati odmah nakon što ih napišu, a ocjene će im dati –vještačka inteligencija. U velikom broju škola u Kini trenutno traje testiranje sistema baziranog na vještačkoj inteligenciji i strojnom učenju koji može automatski ocjenjivati eseje i ispite te čak savjetovati studente oko pogrešaka koje su napravili. Sve što AI radi, upoređuje se s ocjenama i savjetima profesora koji su ispravili iste ispite tako da vještačka inteligencia konstantno uči nove stvari kako bi u donošenju ocjena bila što ispravnija.

Takođe, prilikom ispravljanja ispita koristi se postojeća baza podataka koja se stalno nadopunjuje te AI u esejima izdvaja dijelove na kojima bi studenti trebali dodatno raditi, odnosno upozoriće ih ako se previše odmaknu od zadane teme.

AI pokazala se prilično tačna te je u čak 92 odsto slučajeva donijela iste ili slične odluke kao i profesori, no na Venture Beatu napominju kako ti rezultati, naravno, ipak nisu savršeni. Kako AI i strojno učenje budu napredovali, tako će napredovati i ovaj softver koji bi u budućnosti trebao smanjiti nedosljednosti prilikom ocjenjivanja, smanjiće i vrijeme koje profesori troše na čitanje i ocjenjivanje ispita te će pomoći u poboljšanju vještina pisanja.

Ne postoji zakon koji zabranjuje vještačkoj inteligenciji ocjenjivanje eseja učenicima, komentarisao je ovo testiranje profesor Ju Jafeng s Normal Universityja u Pekingu, ali je dodao kako ova praksa poteže određena etička pitanja. Na primjer, u nekim slučajevima učenici i studenti nisu znali da je njihove radove ocijenila vještačka inteligencija, a ne njihovi profesori, dok dio roditelja učenika koji su učestvovali u ovom testiranju uopšte o tome nije obaviješten.

Takođe, za mnoge je problematična i činjenica što je u cijeli projekt izravno upletena kineska vlada – projekt vodi profesor koji je ranije učestvovao u vojnim projektima, dok je dio ljudi koji sada rade na ovom testiranju ranije razvijao softver za nadzor za vladu i vojsku.

Izvor: Nezavisne

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU