fbpx

images 2018 09 Lavici 983089069

U Konzervacionom centru Ukutula u Južnoj Africi, rođeni su prvi lavići iz epruvete, a naučnici tvrde da je ovo nevjerovatan uspjeh za spašavanje visoko ugroženih vrsta velikih mačaka.

Tim eksperata sa Univerziteta u Pretoriji je sproveo ovu pionirsku, vantjelesnu oplodnju velikih mačaka. Oni su sjeme mužjaka lava položili unutar lavice i nakon tri i po mjeseca ona je donijela na svijet dva zdrava lavića.

Naučnici kažu da postoje ogromne pretnje za divlje životinje zbog gubitka staništa, kao i drugih pritisaka stvorenih ljudskom aktivnošću koji takođe utiču na velike mačke. Zbog toga su mnoge vrste upisane kao ranjive ili ugrožene. Ipak, naučnici tvrde da ovo istraživanje može pomoći u borbi protiv izumiranja velikih mačaka.

“Da bismo imali priliku da stabilizujemo populaciju, čak i sa vještačkom oplodnjom, moramo imati potrebne tehnike i biti ispred vremena, kada je to potrebno”, kaže profesor Gansvint sa Univerziteta u Pretoriji.

Glavni istraživač projekta, doktorica Isabel Kallealta, se nada da, na osnovu ovog istraživanja, mogu nastaviti sa procedurom na nekim ugroženijim vrstama velikih mačaka, kao što su sniježni leopard ili tigar.

Manje od 4.000 tigrova je ostalo u divljini u Aziji, manje od 7.000 sniježnih leoparda u planinama centralne Azije, i oko 300 pirinejskih riseva u Španiji.

Na tlu Afrike postoji oko 18.000 lavova u divljini, zahvaljujući uspješnoj konzervaciji i uzgoju.

nationalgeographic.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 5.5%
Ne - 81.7%
Možda - 11%

Ukupno glasova: 109
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU