fbpx

20180908181356 496495 696x464

Grupa meteorologa iz SAD, Kine i Italije sprovela je analizu klime pustinje Sahare, koja je pokazala da bi taj region ponovo mogao da postane poldan, saopštio je list „Sajens”.

Naučnici su predložili da se preko cijele površine pustinje (preko devet miliona kvadratnih kilometra) postave solarni paneli i vjetrenjače, što bi ovaj region pretvorio u najvećeg proizvođača električne energije na svijetu – proizvodilo bi se četiri puta više struje nego što čovečanstvo danas troši.

Međutim, taj megaprojekat bi ujedno i promjenio klimu u pustinji, jer bi ti objekti izazvali dva puta više padavina, što bi ubrzalo vegetaciju.

Vjetrenjače bi promjenile tokove vjetrova, dok bi solarni paneli odbijali sunčevu svijetlost i time bi se ohladila površina pustinje, što bi, prema mišljenju naučnika, bilo dovoljno da se u Sahari ponovo pokrene zemljoradnja.

Ova grupa naučnika je istražila i druge pustinje širom planete da li bi bilo moguće sprovesti slične projekte. Međutim, ispostavilo se da je jedino Sahara pogodna za to zbog klimatskih uslova i veličine pustinje.

 

 

(nezavisne)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU