fbpx

images 2018 12 fejnman 670314539

Verovatno ste bili u situaciji da imate još malo vremena do ispita, a da vam koncetracija nije na odgovarajućem nivou i da ništa ne možete da zapamtite. Koliko god čitali i mislili o tome, jednostavno vam ne ide od ruke. Kada je u pitanju učenje i upijanje novih informacija, možda vam Fejnmanova tehnika učenja može pomoći.

Fejnmanova tehnika je mentalni model koji je skovao dobitnik Nobelove nagrade Ričard Fejnman. Fejnman je bio duboko poštovan zbog svoje sposobnosti da jasno prenese komplikovane teme, kao što je kvantna fizika, praktično svima.

Dejvid Godstajn, autor knjige "Fejnmanovo izgubljeno predavanje", priča o tome da kada bi uvideo da nešto sa lakoćom i jednostavnošću ne može da se predstavi, Ričard Fejnman bi smatrao da je problem u samoj informaciji i da još uvek nije dovoljno ispitana.

Ova tehnika učenja je jasno predstavljena u biografiji Džejmsa Glajka iz 1993. godine "Genije: život i nauka Ričarda Fejnmana". U knjizi, Glajk objašnjava metod u smislu kako je Fejnman savladao svoje ispite na Univerzitetu Prinston. "Fejnman je imao posebne sveske za stvari koje ne zna i ne razume. Reorganizovao je svoje znanje. Radio je i po nekoliko nedelja rastavljajući svaku granu fizike i tako sve vreme pazeći na nedoslednosti. Pokušao je da pronađe suštinsko jezgro svakog subjekta", rekao je Glajk.

Ovo je bio prvi deo njegovog procesa, ali pogledajmo sva četiri koraka:

1. Izaberite temu koju želite da naučite i počnite da je proučavate. Zapišite sve što poznajete na tu temu, a potom samo dodajte svaki put kada saznate nešto novo.

2. Pretvarajte se da predajete svoju temu u učionici. Uverite se da ste u mogućnosti da objasnite temu jednostavnim izrazima.

3. Ako zastanete, vratite se knjigama. Nedostaci u vašem znanju treba da budu očigledni. Ponovite problematična područja sve dok ne možete potpuno da objasnite temu.

4. Pojednostavite i koristite analogiju. Ponovite postupak dok pojednostavite jezik i povežete činjenice, kako biste ojačali svoje razumevanje.

Fejnmanova tehnika je savršena za upijanje novih informacija, za razumevanje starih podataka, za pamćenje, ili učenje za ispit. Kako biste vi koristili ovu tehniku?

nationalgeographic.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU