fbpx

2maxresdefault

Kada su protesti u pitanju, bilo gdje u svijetu, broj demonstranata organizatora i policije se u izvještajima konstantno razlikuje. Austrijski naučnici su, po svemu sudeći, pronašli rješenje za ovaj “problem”. Tačnije, razvili su metod objektivnog prebrojavanja.

Na prošlim protestima protiv bala desničara u Beču organizatori su govorili o 4 500 učesnika, a policija je navela da ih je bilo svega 1 600.

– Podaci se razlikuju u zavisnosti kakvu poruku koja strana želi da uputi. To predstavlja izazov za objektivno izvještavanje – ističe naučnik sa “DWH” Mihael Landsidel.

Da bi se omogućilo objektivno prebrojavanje učesnika “DWH” je razvio, u saradnji sa Tehničkim univerzitetom i javnim servisom ORF, metod za utvrđivanje broja učesnika. Ta metoda predviđa snimanje demonstracija odozgo, ali i iz više perspektiva, i prebrojavanje putem jednog algoritma.

Ova metoda prvi put je primijenjena kod demonstracija protiv bala desničara. Naučnici su izračunali, ovom novom metodom, da je bilo 1 700 do 1 800 učesnika na tom protestu, i ukazuju da njihov sistem može sadržati grešku plus-minus dva do pet odsto.

– Trenutno je ovo najtačnija mogućnost prebrojavanja učesnika protesta. Jedino tačnija metoda je preko prodaje karata, ali to kod protesta nije moguće – konstatovao je Landsidel.

Austrijska policija zadovoljna je što je minimalno pogriješila kod procjene učesnika protesta. Portparol policije Haradl Seres objašnjava da kod kretanja učesnika protesta čuvari reda izaberu uvijek jedno mjesto na kojem prebrojavaju učesnike.

Kod prošlog protesta izabrali su jedno usko grlo, gdje je povorka skretala iz jedne u drugu ulicu, a gdje su, kako je ukazao, dva policajca brojali koliko učesnika se nalazi u jednom redu.

– Prebrojavamo 10 redova i onda izračunamo neki prosjek – kazao je on.

(Agencije)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU