fbpx

Magnetski pol 2 640x434

NOAA je objavila da su Nacionalni centri za informacije o okolišu ažurirali srednji ciklus Svjetskog magnetskog modela kako bi ukazali na neočekivane promjene u položaju magnetskog sjevernog pola.

Sjeverni magnetni pol se pomiče preko kanadskog Arktika prema ruskom Sibiru. Najnovije istraživanje pokazalo je da je taj pomak u smjeru sjever-sjeverozapad oko 55 kilometara godišnje.

Zemljino magnetsko polje evoluira zbog nepredvidivih tokova u Zemljinoj jezgri. Posljednje ažuriranje promjena bilo je 2015. godine, dok bi sljedeća verzija trebala biti objavljena krajem 2019. godine.

Ažuriranje izvan ciklusa prije službenog objavljivanja modela krajem godine osigurat će sigurnu navigaciju za vojne aplikacije, komercijalne zrakoplovne tvrtke, operacije traganja i spašavanja i druge operacije oko Sjevernog pola. Vojska koristi model za podvodnu i zračnu navigaciju, raspoređivanje padobranaca i još mnogo toga. Kompanije za pametne telefone i potrošačku elektroniku također se oslanjaju na model kako bi potrošačima pružile točne aplikacije kompasa, karata i GPS usluga, piše The Maritime Executive.

Ova karta prikazuje mjesto sjevernog magnetskog pola i magnetsku deklinaciju početkom 2019. godine.

Magnetski sjever doduše nikad nije ni bio fiksiran. Posljednjih stotinjak godina našu iglu kompasa ka sjeveru je vodila vanjska jezgra Zemljine kore. Ipak, u posljednje vrijeme znansvenici primjećuju neuobičajenu situaciju u kojoj se donedavno rutinski raspored  Magnetskog sjevera galopirajućom brzinom pomiče preko sjeverne polutke. Nitko još uvijek ne može u potpunosti objasniti razloge zašto se ovo događa.

Koliko su promjene velike i ozbiljne, govori činjenica da su znanstvenici užurbano počeli raditi na hitnom ažuriranju za reparaciju Svjetskog magnetnog modela, matematičkog sustava koji postavlja temelje za navigaciju.

Stručnjaci su zato ovog tjedna čak godinu dana ranije nego što je to planirano, ažurirali podatke o novoj poziciji magnetskog pola, piše o ovoj temi National Geographic.

Za razliku od sjevernog zemljopisnog pola, koji je nepomična i najsjevernija točka na Zamlji, sjeverni magnetski pol se s vremenom polako seli iz kanadskog Arktika prema Rusiji.

Magnetski polovi mijenjaju svoja mjesta i to se već mnogo puta dogodilo u povijesti našeg planeta. Pa iako posljednjih 780.000 godina nije zabilježen takav slučaj, ne postavlja se pitanje “hoće li”, nego “kad će se” to dogoditi?

I.B.

morski.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU