fbpx

foto Harun Mehmedinović Skyglowe Project izvor FB

Pogledajte prve snimke istraživačkog projekta HAARP

Autor: Vesna Malešević - Impuls

Jedan od najpopularnijih istraživačkih projekata u trenucima kritičnih posljedica klimatskih dešavanja jeste projekat pod nazivom HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program). Od 1990. pa sve do 2007. godine, studenti i uglavnom stručnjaci iz oblasti fizike plazme pokušavali su da istraže i razumiju kako radi vrlo složeni dio više atmosfere, koji se naziva jonosfera, a koja se nalazi na otprilike 80 kilometara od Zemljine površine.

Naučnici su napravili laboratoriju u Gakoni, na Aljasci, i pored kućica sa raznim dijagnostičkim instrumentima, instalirali niz od 180 visokofrekventnih antena koje zajedno mogu da emituju 3600 kilovati radio-talasa na frekvencijama od 2,8 do 10 megaherca (visokofrekventni rang) što omogućava izuzetno osjetljivim instrumentima da izmjere fizičke procese koji se dešavaju u tom pojasu.

Ranije u toku ovog mjeseca (februar 2019), SKYGLOW Project fotografi su dobili dopuštenje da fotografišu red HAARP-ovih antena preko noći i tako postali prvi civili kojima je to dozvoljeno. U toku fotografisanja temperature su se spuštale i do -34C stepeni. Tokom fotografisanja iznenada se pojavila aurora borealis i snimke učinila još zanimljivijim.

„Nedavno, potpuna kontrola je predata Univerzitetu Aljaske Fairbanks, koji nam je zauzvrat obezbijedio noćni pristup ustanovi bez presedana. Snimali smo i fotografisali na -34 Celzijusovih stepeni (30F), temperature koje su zahtjevale da nam oprema za kamere bude u potpunosti ugrijana, no nagrađeni smo kada se iznenadna aurora borealis „prekotrljala“ preko neba, pružajući nam šarenoliku pozadinu za naše radove.“ izjavio je Harun Mehmedinović jedan od fotografa Skyglow projekta.

Ovaj video je snimljen kao dio SKYGLOW-a, „crowdfunding“ projekat koji istražuje efekte i opasnosti urbane svjetlosne zagađenosti u kontrastu sa nekim od najneverovatnijih zona mračnog neba u Severnoj Americi. Više o samom projektu možete saznati na njihovoj službenoj stranici.

52843686 2359850544039619 3743441891161538560 n

Foto: SKYGLOW

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU