fbpx

ODOBREN REVOLUCIONARNI LIJEK PROTIV DEPRESIJE Spas stize u obliku spreja za nos ca large

Lijek Spravato čiji je glavni sastojak ketamin primjenjuje se kao sprej za nos, a ovaj je tjedan njegovu upotrebu odobrila i američka Uprava za hranu i lijekove (FDA), nakon što su dugogodišnja ispitivanja pokazala da kod pacijenata uspijeva smanjiti simptome depresije u roku od samo nekoliko sati

Američke vlasti odobrile su upotrebu nazalnog spreja čiji je glavni sastojak ketamin, disocijativni anestetik koji će se koristiti u liječenju najtežih oblika depresije kod kojih ostali lijekovi nisu imali učinka.

Lijek Spravato čiji je glavni sastojak ketamin primjenjuje se kao sprej za nos, a ovaj je tjedan njegovu upotrebu odobrila i američka Uprava za hranu i lijekove (FDA), nakon što su dugogodišnja ispitivanja pokazala da kod pacijenata uspijeva smanjiti simptome depresije u roku od samo nekoliko sati.

Za razliku od dosad poznatih antidepresiva, čiji je učinak kumulativan, što znači da počinju djelovati tek kroz nekoliko tjedana od početka terapije, Spravato djeluje gotovo odmah.

To je osobito važno kada je riječ o pacijentima koji su u jako teškom psihičkom stanju s izraženim suicidalnim mislima, pojasnili su američki znanstvenici.

"Brzina djelovanja ketamina u novome lijeku od golemog je značaja kod pacijenata koji su se našli u po život opasnom stanju ili imaju izražene suicidalne misli", kazao je dr. John Mann, psihijatar i znanstvenik sa Sveučilišta Columbia, dodavši da je ketamin prvi odobreni lijek za liječenje depresije u posljednjih više od 30 godina koji na mozak djeluje na jedinstven način.

Nazalni sprej koji je razvila tvrtka Johnson&Johnson, odnosno njezina podružnica Janssen, smije se koristiti samo zajedno s propisanim oralnim antidepresivom, a važno je istaknuti i da se, zbog mogućnosti zloupotrebe primjenjuje pod liječničkim nadzorom za vrijeme i dva sata nakon tretmana, izvijestio je FDA.

Pacijent ga ne smije imati u kućnoj ljekarni. S obzirom na to da je učinak ketamina puno snažniji nego kod konvencionalnih antidepresiva, uzima se samo jedanput u dva tjedna.

Britanka Robin Prothro (60) je na antidepresivima već više od 20 godina i pristala je sudjelovati u testiranjima za lijek Spravato, s obzirom na to da joj nijedan od pet različitih medikamenata koje je dosad uzimala nije pomogao.

Otkako sudjeluje u ispitivanju ketaminskog spreja, stanje joj se poboljšalo, ponovno se bavi hobijima od kojih je prije nekoliko godina odustala i, po vlastitu priznanju, puno se bolje osjeća.

Ketamin ima dugu povijest upotrebe u medicini kao anestetik, no u nazalnom spreju je triput snažniji, što znači da se smije primjenjivati samo u manjim dozama.

"Klinička ispitivanja provedena u strogo kontroliranim uvjetima, tijekom kojih su se istraživale sigurnost i djelotvornost ovog lijeka, pozorna kontrola tijekom procesa odobrenja lijeka koju je nadzirao FDA te stručne rasprave u kojima su sudjelovali stručnjaci i vanjska savjetodavna tijela, bili su od iznimnog značaja kada smo donosili odluku o odobrenju lijeka", rekla je dr. Tiffany Farchione, ravnateljica Odjela za psihofarmake u američkoj Upravi za hranu i lijekove.

Liječnici i veterinari ketamin već dugo koriste kao anestetik i analgetik, isključivo tijekom hospitalizacije, jer ima snažna umirujuća, ali i halucinogena svojstva.

Mnogi ga zloupotrebljavaju kao opijat - drogu poznatu kao Special K, pri čemu se najčešće javljaju snažna ovisnost i brojne nuspojave.

Hina

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU