fbpx

content 1557502069 200514 web

Vrsta ptica neletačica s otoka u Indijskom oceanu izumrla je nakon što je ocean progutao njezin otok, a onda se “vratila u život” nakon povratka otoka.

Nekoliko desetaka tisuća godina prije dolaska predaka bjeloglavog supa na atol Aldabru, taj morski greben je nastanjivala vrlo slična neletačica. Ona je prva evoluirala od njihovog zajedničkog pretka na Madagaskaru.

Dotična vrsta je nestala prije 136 tisuća godina kad je rast razine mora potopio njihov otok. Otok se, pak, ponovno pojavio prije otprilike 100 tisuća godina zbog ledenog doba koje je prouzročio pad razine mora.

Njihovi preci su, dakle, u dva potpuno odvojena navrata naselili Aldabru i dvaput izgubili sposobnost leta, zbog manjka prirodnih predatora. Takav se proces razvoja neke vrste u različitom vremenu iz zajedničkog pretka naziva iterativnom ili ponovljenom evolucijom.
Uspoređujući njihove kosti, znanstvenici su saznali da se njihova evolucija dogodila dvaput unutar nekoliko tisuća godina. To je bio prvi takav zabilježen slučaj u rodu Rallus koji pripada obitelji barskih koki.

“Ovi jedinstveni fosili pružaju neoboriv dokaz da je član roda Rallus kolonizirao atol, vjerojatno sa Madagasara, i neovisno izgubio moć leta u oba slučaja,” potvrdio je medijima dr. Julian Hume. On je ptičji paleontolog i znansteni asistent na londonskom Prirodoslovnom muzeju te vodeći autor studije.

Foto: NHM London

“Ne znamo niti za jedan drugi ptičji primjer koji tako očito demonstrira ovaj fenomen. Samo su na Aldabri, koja ima najstariji paleontološki zapis od svih otokau Indijskog oceana, dostupni fosilni dokazi koji demonstriraju efekte promjene u razini mora na događaje izumiranja i rekolonizacije”, izjavio je profesor David Martill sa Sveučilišta u Portsmouthu, koji je inače i koautor studije.

Znanstvenici su također spominjali iguane i neke vrste guštera koje su bile rekolonizirale atol, iako ih je većina u međuvremenu izumrla zbog invazivnih crnih štakora.


Izvor: geek.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU