fbpx

Ako sve prođe prema planu, astronauti ISS-a bi za dvije godine mogli bez problema jesti rajčicu iz vlastitog uzgoja.

8729878297svemir

Ne tako davno astronauti Međunarodne svemirske postaje (ISS) jeli su salatu uzgojenu u svemiru. Moglo bi se reći da su imali jedinstveno gurmansko iskustvo. Sada je uzgoj biljaka u svemiru opet u pogonu. NASA-in astronaut Kjell Lindgren 16. studenog reaktivirao je sustav za uzgoj biljaka Veggie, iz kojeg bi 2016. godine trebale niknuti cinije. Ako eksperiment uspije, postavit će se temelj za novi cilj – uzgoj cvjetnog bilja.

Vjerojatno se pitate zašto bi NASA koristila vrijedne resurse ISS-a za uzgoj cvijeća. Svakako ne da bi dodala boju u sivi dekor. Ono što će istraživači naučiti putem ovih eksperimenata moglo bi se koristiti u idućim projektima, koji bi uključivali i mnogo korisnije biljke.

Biljke će rasti otprllike 60 dana, dvostruko dulje nego što je rasla „Outredgeous” crvena salata. Kako bi potakle rast sjemena koji je stvoren na ISS-u 2014. godine, postavljene su plave, zelene i crvene LED svjetiljke koje se koriste u ciklusima koji oponašaju dane na Zemlji. Sjeme će se tretirati i vodom bogatom nutrijentima te sredstvima za rast.

Ako sve prođe prema planu, astronauti ISS-a bi za dvije godine mogli bez problema jesti rajčicu iz vlastitog uzgoja.

https://www.youtube.com/watch?v=b3_B79ZTaLs

Milan Dalmacija/ znanost.com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU