fbpx

Nije mi žao što su ukrali moje ideje, već što nisu imali svoje. Nikola Tesla je imao pregršt izuma koji su proslavili i obogatili druge.

nikola tesla

No daleko od toga da je jedini pokradeni izumitelj i znanstvenik. Neki su bili entuzijasti koji su se “igrali”, neki poput Tesle vizinari koji se nisu opterećivali prizemnim, a neki jednostavno nisu imali novca i utjecaja. Baš kao i danas, i u prošlosti se ‘ratovalo’ na sudovima, patente je prijavljivao onaj ko je imao novac ili utjecaj, i tako uzimao zasluge za izume koji su izumljeni mjesecima, pa čak i godinama prije.

5. Fotografija

fotoaparat

Pripisuje se: Louis Daguerre

Zasluga za izum fotografije 1839. godine pripisuje se francuskom umjetniku i kemičaru Louisu Daguerreu, koji je zahvaljujući dagerotipiji do danas ostao poznat kao “otac fotografije.”
No, povijesne činjenice kažu da je francuski znanstvenik koji je živio u Brazilu, Louis Florence, koristio fotoaparat čak šest godina prije Daguerrea. On je čak imao i riješen problem fiksiranja slika, problem koji je “oca fotografije” mučio godinama. Florence je svoje slike nazvao fotografijama, ali, s obzirom da nisu viđene u Evropi, nisu ni privukle pažnju javnosti. Stoga su prve fotografske snimke, “dagerotipije” ušle u povijest i proglašene prvim fotografijama, a Louis Daguerre prvim fotografom na svijetu.

4. Telefon

telefon

Pripisuje se: Alexander Graham Bell

Alexander Graham Bell je bio ugledni znanstvenik, izumitelj, inženjer i inovator kojem se pripisuju zasluge za izum prvog praktičnog telefona, i prve govorne poruke poslane ‘preko žice’. Bell je do svog otkrića došao 1857. godine, a američki patent je dobio 7. ožujka 1876. godine. Tri dana kasnije, poslao je “prvu telefonsku poruku.”
Najmanje četiri godine prije Bella, Amerikanac talijanskog porijekla Antonio Meucci je radio na prijenosu govora putem električne energije. On je čak i ‘podnio obavijest’ o patentiranju izuma, prvog telefona, 1871. godine, ali nije mogao pribaviti 250 dolara potrebnih za sami patent. Meucci jednostavno nije imao novca.
Bellova kompanija se kasnije sukobila na sudu sa suparničkom Globe Telephone Company koja je bila Meuccijev pokrovitelj. Nakon dugog sudskog spora, sud je presudio u korist Bella jer je ovaj ipak imao patent, iako je u presudi navedeno da je Meucci bio prvi koji je “prenio govor mehaničkim putem pomoću žičanog telefona.”

3. Teleskop

teleskop

Pripisuje se: Galileo Galilei

Niko ne može reći sa sigurnošću tko je izumio prvi teleskop, ali zasluge se obično pripisuju talijanskom matematičaru, fizičaru, izumitelju i astronomu Galileo Galileju, poznatom kao “ocem moderne astronomije”, “ocem moderne fizike”, “ocem znanosti”
Ipak, povijesničari se slažu da je teleskop izumio Hans Lippershey, optičar iz Middelburga u Nizozemskoj.On je podnio zahtjev za patent u Nizozemskoj 1608. godine, ali je odbijen jer se ‘proizvod mogao previše lako sastaviti da bi se smatrao izumom’. Kada je do Italije stigla vijest da se Lippershey uputio ka Veneciji da proda svoje teleskope, Galileo je brzo napravio vlastiti teleskop, pokazao duždu kako može vidjeti neprijateljske brodove daleko ranije i na taj način osigurao novac, kao i svoje mjesto u povijesti. Ipak, Galileo je prvi teleskop usmjerio u nebo.

2. Prvi let (prvi avion)

avion

Pripisuje se: Braća Wright


Orvillu i Wilburu Wrightu, poznatijim kao braći Wright, pripisuje se izum prvog aviona, kao i prvi uspješan kontrolirani let.
Istina je ipak malo drugačija. U ožujku 1902. godine, Richard Pearse, farmer i izumitelj sa Novog Zelanda je u svom avionu letio oko 320 metara prije nego se zabio u živicu. Ovaj daleko manje poznati eksperiment leta dogodio se mjesecima prije slavnog leta braće Wright. Sam Pearse nije bio željan publiciteta, pa se nikada nije ni borio da dobije zaslugu, a također nije imao ni sredstava kako bi unaprijedio svoj izum.

1. Žarulja

sijalica

Pripisuje se: Thomas Edison

Kada se postavi pitanje “tki je izumio žarulju”, većina ljudi će bez razmišljanja reći Thomas Edison. Međutim, on je samo radio na prethodnim izumima, a prije njega više od dvadeset izumitelja radilo na stvaranju i oblikovanju sijalice. No, istina je, Edisonova verzija je bila najučinkovitija. Doduše, niti ta verzija nije bila samo njegova.

Od ranih 1800-ih, izumitelji su tražili razne načine da pretvore električnu energiju u svjetlo. Sir Humphry Davy, engleski liječnik, uspješno je napravio žarulju još 1801. godine, ali nažalost, nikada nije uspio stvoriti svjetlost koja je trajala više od nekoliko minuta.
Hiram Maxim, izumitelj kojem se pripisuju izumi poput prvog prenosivog mitraljeza (Maxim gun), mišolovke, pegle za kosu i parne pumpe, bio je prvi čovjek koji je riješio glavnu manu sijalica – pregorijevanje. No njegovo rješenje je bilo skupo. Ali Edison je prvi koji je uspio napraviti jeftinu žarulju, koja ne vuče veliki napon niti sagori odmah. Jednostavno je kao žarnu nit iskoristio karbinizirani bambus. I to je patentirao. No kada se počeo širiti na britansko tržište uočio je Joseph Swan, pa ga je isplatio. Kada je počela komercijalna proizvodnja Edisonovih žarulja koje su mogle svijetliti i duže od 40 sati, na svakoj je pisalo “Edison”, pa su tako sijalice i postale izum koji se i dan danas veže za njegovo ime.

pixselizam.com/Danas.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU