fbpx

grobnice ap

Američki arheolozi, nedaleko od mikenske palate na Peloponezu, otkrili su dve kraljevske grobnice stare oko 3.500 godina, saopštilo je grčko Ministarstvo kulture.

Kako je saopšteno, kupolasti krovovi u blizini palate iz bronzanog doba u Pilosu srušili su se tokom antičkog perioda i toliko grobnice napunili zemljom, da pljačkaši nisu mogli da uđu u grobnice i opljačkaju ih u potpunosti.
 
U grobnicama su pronađeni zlatni pečatni prsten, zlatni talisman egipatske boginje, a Ministarstvo je istaklo da je otkriće važno jer osvetljava ranu fazu mikenske civilizacije.
 
Veća od dve grobnice dugačka je 12 metara, dok je druga za dve trećine manja, a obe pripadaju tolološkoj vrsti grobnice, masivne podzemne konstrukcije sa kupolama, čija je visina mogla da dostigne i 15 metara.
 
Mikenska civilizacija postojala je između 1650. i 1100. godine pre nove ere i predstavlja izvor brojnih mitova i legendi antičke Grčke, poput Trojanskog rata.
 
Autor: Tanjug

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU