fbpx

„Ako se pokaže pouzdanom kao što predviđamo, ova metoda učinit će testiranje na životinjama potpuno nepotrebnim.”

14107233201723D

Uz pomoć 3D printanih ljudskih stanica mogla bi se vršiti testiranja novih lijekova umjesto dosadašnjeg testiranja na životinjama. Proces uvođenja nove metode mogao bi završiti u roku od pet godina, prema navodima eksperata bio-printanja, sudionika 3D Printshowa u Londonu koji je otvoren prije par dana.

„Radi se o savršenoj zamjeni za testiranja na životinjama”, tvrdi bioinženjer dr. Alan Faulkner-Jones sa sveučilišta Heriot Watt u Edinburgu. „Ako se pokaže pouzdanom kao što predviđamo, ova metoda učinit će testiranje na životinjama potpuno nepotrebnim.”

Faulkner- Jones je na manifestaciji 3D Printshow demonstrirao i obrazložio svoju tehnologiju. Uz pomoć bio-printera načinjenog hakiranjem MarkerBot printera, pokazao je kako se ljudske stanice mogu uspješno printati u svrhu kreiranja mikro-tkiva i mikro-organa na kojima bi se potom testirali lijekovi.

On vjeruje da bi nova tehnologija mogla potpuno zamijeniti testiranja na životinjama unutar pet godina. „Mislim i nadam se da bi mikro-vlakna mogla biti na redu za pet godina, ako nastavimo dosadašnjim tempom”, rekao je. „Mogli bismo testirati čak i personalizirane lijekove jer bismo koristili stanice bolesne osobe pri stvaranju specifičnih mikro-tkiva na kojem bi se potom proučavale reakcije na lijekove, što je u svakom slučaju daleko bolje od proučavanja reakcija na generičkom čovjeku.”

znanost.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU