fbpx

mars

Agencija NASA bi trebalo da do kraja ljeta put Crvene planete pošalje rover Mars 2020 – najsofisticiraniji komad opreme u istoriji istraživanja kosmosa. Njegov zadatak će, između ostalog, biti i da na Zemlju vrati uzorke sa ove planete, a eksperti se nadaju da će se među njima naći i dokazi o postojanju života.

Većina eksperata vjeruje da, ako je na Marsu ikada bilo života, dokazi o tome postoje duboko ispod površine.

Naučnici tu tvrdnju potkrepljuju time što je na površini veoma visoka radijacija, te nema vode, pa je malo vjerovatno da bi bilo koji oblik života mogao da postoji u tom predjelu.

Upravo se zbog toga već planiraju roboti koji bi mogli da istražuju ispod površine i zađu u sisteme pećina, ali se još uvijek radi o veoma komplikovanom projektu.

Za početak bi istraživanje mogli da obavljaju roboti koji će biti u mogućnosti da detektuju vodu ispod površine, te druge supstance koje se dovode u vezu sa postojanjem života.

Nakon toga bi njihovu ulogu mogli da preuzmu ljudi, a kada budu stigli do Marsa, u okviru misije koja je za sada planirana za period nakon 2030. godine.

Nezavisne

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU