fbpx

beba koala pixabay

Iako su vrlo omiljene i detaljno proučavane, biolozima je dosad bila nepoznata osnovna navika koala - kako ti australijski torbari piju vodu.

Nova studija prvi put opisuje kako koale piju vodu u divljini. Biolozi su ustanovili da ližu koru s glatke kore drveća dok pada kiša. To znači da im za gašenje žeđi nije dovoljan samo sadržaj vode iz lišća kojim se hrane, kako se ranije vjerovalo.
 
Otkriće koje bi prema mišljenju stručnjaka moglo biti vrlo korisno u očuvanju ove životinjske vrste temelji se na praćenju 46 koala u divljini od 2006. do 2019. godine, uglavnom u parku prirode "You Yangs" u australijskoj državi Viktoriji.
 
Naučnici posjeduju i snimak koale koja je više od pola sata pila kišnicu s kore drveta.
 
"Dugo smo vjerovali da koale nemaju potrebu da piju vodu jer većinu tečnosti koja im je potrebna za opstanak dobijaju iz lišća kojim se hrane", kazala je dr Valentina Mela sa Univerziteta u Sidneju i autorka studije čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu "Ethology". "U sklopu istraživanja smo primjetili da ovi torbari ližu vodu s kore drveća dok pada kiša. Ovo znatno mijenja naše razumevanje o tome na koji način koale u divljini zadovoljavaju potrebu za tečnošću", kazala je.
 
Koalama su stabla istovremeno i stanište, sklonište i izvor hrane. Iz lišća eukaliptusa dobijaju otprilike tri četvrtine potrebne količine vode, ali koriste i kišnicu s kore drveća da bi bile hidrirane, čak i kad im je dostupan neki drugi izvor vode u neposrednoj blizini. 
 
Smatra se da naziv koala znači "bez pića" na jednom od australijskih aboridžinskih jezika. Naučnike je dugo zbunjivalo na koji način konzumiraju vodu.
 
"Vjerovali smo da koale nikada ili tek povremeno piju vodu koja im je dostupna u divljini. Takvo ponašanje smo pripisivali bolestima ili snažnom toplotnom stresu kojem su ove životinje izložene", kazala je Mela. Istakla je da su za opstanak koala, uz stabla, od krucijalnog značaja i redovna kišna razdoblja.
 
Australija trenutno prolazi kroz najduže sušno razdoblje, što znači da koalama treba dodatan izvor vode. Neke su u vrijeme velikih požara prilazile ljudima i pile vodu iz bočica. Takve situacije ukazuju na stanje njihovih staništa, a ne znači da se radi o uobičajenom ponašanju ove životinjske vrste.
 
Dr Mela trenutno prikuplja sredstva koja će joj omogućiti nastavak istraživanja, kao i sredstva za postavljanje prskalica na stablima kako bi koale i u vrijeme suše mogle da dođu do vode. 
 
Ovi torbari spavaju oko 20 sati dnevno kako bi uštedili energiju jer njihova ishrana zahtijeva puno energije potrebne za varenje.
 
"Koale su noćne životinje, aktivne su samo noću. Zapravo 98 odsto svog životnog vijeka provedu na drveću, a na tlo se spuštaju jedino kada žele da pronađu drugo stablo s izdašnijom količinom lišća ili kada žele da se pare", kazala je dr Mela.
 
Autor: Hina

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU