fbpx

maje majanska civilizacija

Međunarodni tim istraživača otkrio je potencijalno najstariju i najveću građevinu koju je drevna civilizacija Maja sagradila u džungli na jugoistoku Meksika.

Građevinu koja podsjeća na vještačku visoravan, a za koju se vjeruje da je izgrađena oko hiljadu godina prije nove ere, dugačku oko 1.400 metara, široku 400 metara i visoku od 10 do 15 metara, otkrio je tim naučnika predvođen arheologom sa Univerziteta Arizona Takeši Inomatom, prenosi AP pozivajući se na britanski naučni časopis "Priroda" ("Nature").

Visoravan za koju se vjeruje da se korišćena za rituale, otkrivena je laserskim skeniranjem iz vazduha između 2018. i 2020. godine, nakon čega su uslijedila iskopavanja.

Arheolozi smještaju izgradnju platoa između hiljadu i 800 godina godine prije nove ere, navodeći da je to najstarija monumentalna građevina koja je ikada pronađena na teritoriji Maja i najveća u cjelokupnoj prelatinoameričkoj istoriji regiona.

Civilizacija Maja, poznata po sofisticiranom sistemu pisanja, kao i matematičkim i astronomskim otkrićima, doživjela je procvat oko hiljadu godina prije nove ere u Mezoamerici, uključujući današnju Gvatemalu i delove Meksika, ali njeno porijeklo ostaje misterija.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU