fbpx

Institut “Biosens” iz Novog Sada ima sve više patenata i sve više zaposlenih naučnika, a svemirske tehnologije samo su deo inovacija te firme.

20160118090820 348479

Mala budžetska izdvajanja i nedostatak sredstava najčešće su zamjerke naučnika u Srbiji, ali situacija je znatno drugačija u jednom novosadskom naučnom centru.

Institut “Biosens” iz Novog Sada ima sve više patenata i sve više zaposlenih naučnika, a svemirske tehnologije samo su deo inovacija te firme.

Evropska svemirska agencija uveliko priprema misiju na Jupiter, ali zbog ekstremnih temperatura i radijacije, izazov je napraviti letjelicu koja će godinama raditi bez ostećenja.

Dio tog posla povieren je i naučnicima Biosens instituta iz Srbije. Oni su osmislili novu vrstu metala koji će služiti kao motor za pokretanje dijelova buduće letjelice.

“To radi kao motor bez ikakvih pokretnih dijelova, može da se zgužva. Evo ga, ja sam ga zgužvao baciću ga u vodu on se sam popravi, ispravi“, kaže istraživač Jovan Matović.

Svemirske tehnologije samo su deo inovacija Biosens instituta.

Najveći broj patenata usmjeren je ka primjeni informacionih tehnologija u poljoprivredi. Biosens je razvio uređaj koji je dovoljno samo uperiti u biljku, i za par sekundi na ekranu se ispisuju sva njena svojstva.

U kombinaciji sa satelitskim snimcima, poljoprivrednici dobijaju precizan uvid u stanje i potrebe svojih sadnica.

(NN. balkans.aljazeera.net)

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU