fbpx

Piloti kineskog ratnog zrakoplovstva zatekli su lijep poklon pod božićnim drvcem: točno na Božić iz tvornice je izašao prvi zrakoplovJ-20 namijenjen proizvodnji.

j 20 atimes

Okosnicu kineskog zrakoplovstva dugo su činili sovjetski aparati, odnosno kineske kopije istih. Ekonomski procvat započet reformama s kraja 1970-ih donio je goleme količine novca u državni proračun, što se posljedično prelilo i u onaj vojni. Korjenita modernizacija zrakoplovstva unazad posljednjih dvadesetak godina očitovala se u nabavci modernih ruskih te razvoju vlastitih borbenih strojeva. Među njima se ističe J-20 kao prvi kineski zrakoplov pete generacije (zrakoplov niske zamjetljivosti, eng. stealth), čiji je razvoj počeo krajem 1990-ih godina.

Britanski BBC tvrdi kako je razvoju ovog lovca kumovao američki F-117 Nighthawk oboren iznad Srbije 1999. godine. Prema njima, dijelovi srušenog zrakoplova prokrijumčareni su u Kinu, gdje su temeljito proučeni kako bi se razvila vlastita tehnologija za proizvodnju sličnog aparata.

j 20 fyjs cn popsci

J-20 snimljen tijekom uzlijetanja (Credit: FYJS/Popular Science)

Prvi primjerak ovog zrakoplova poletio je 2011. godine, a do prosinca ove godine proizvedeno ih je osam. Svi odreda probni modeli, služili su za stalno testiranje i unapređivanje njegovih karakteristika. J-20 koji se na božićno jutro pojavio na pisti pred tvornicom deveti je po redu proizvedeni model i prvi iz ograničene serije, koja će vjerojatno brojati 24 lovca. Po završetku ove inicijalne proizvodnje, isti će biti proslijeđeni ratnom zrakoplovstvu. Piloti će ih testirati u stvarnim uvjetima, a njihovi će inputi poslužiti za otklanjanje posljednjih manjkavosti prije serijske proizvodnje koja je predviđena za 2018. ili 2019. godinu.

j 31 wiki

Prototip zrakoplova J-31

Zapadni vojni analitičari još nisu jednoglasni o ulozi J-20. Trenutno prevladava mišljenje kako je namijenjen postizanju zračne nadmoći kroz obaranje protivničkih zrakoplova te za napade na leteće cisterne i sustave zračnog nadzora (AWACS), čime bi se napadačima znatno ograničio pristup kineskom teritoriju, kao i nadgledanje istog.

j 31 wiki

Tek godinu ili dvije potom – vjerojatno 2020. – u upotrebu će ući i drugi kineski zrakoplov niske zamjetljivosti, J-31. Namijenjen bliskoj zračnoj podršci i napadima na zemaljske ciljeve, predstavljat će dopunu zrakoplovu J-20, s kojim će činiti okosnicu budućeg kineskog zrakoplovstva.

Kina će se tako početkom proizvodnje J-20 postati tek druga zemlja na svijetu koja u operativnoj uporabi ima stealth-zrakoplove. Sjedinjene Američke Države, naime, iste koriste više od jednog desetljeća.

https://www.youtube.com/watch?v=BbFxU4hayFQ

Znanost

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU