fbpx

izrael old

Američki i izraelski arheolozi pronašli su u blizini drevnog grada Tel Dor u Izraelu dokaze da je izraelsku obalu prije 9.300 i 9.900 godina zapljusnuo cunami visok 40 metara, uništivši sva neolitska naselja, saopštili su istraživači.

U članku objavljnom u časopisu PLoS One, arheolozi su naveli da je njihov projekat baziran na proučavanju klime duž izraelske obale u posljednjih 12.000 godina.
 
- Fokus je na rekonstrukciji klimatskih promjena. To znači da smo pronašli dokaze praistorijskog cunamije u Izraelu - navodi se u tekstu, prenosi TASS.
 
Naučnici kažu da je na početku neolita, prije oko 10.000 godina, obala koju sada znamo bila četiri kilometra udaljena od današnje lokacije.
 
Gilad Štajnberg, pomorski arheolog sa Univerziteta Kalifornija iz San Dijega i njegove kolege otkrili su da su lokalni cunamiji zajedno sa porastom nivoa mora imali razoran efekat na drevne zajednice na obali Levantskog kanala.
 
Kažu da je Tel Dor bio lociran nekoliko kilometara unurtar obale, pa nisu očekivali da pronađu sloj školjki i pjeska u sloju drevne močvare. Areheolozi procjenjuju da je sloj pomorskog materijala pronađen na razdaljini između 1,5 i 3,5 kilometara od tadašnje ogale, što govori o tome da je izraelsku obalu pogodio cunami visok 40 metara.
 
Prema njihovom mišljenju, cunami je mogao da bude izazvan zemljotesom na području Mrtvog mora, što dokazuje oštećenje na pećini u blizini Karmelskog grebena.
 
Autor: Tanjug

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU