fbpx

Prvi konkretan projekt solarnih ulica gradiće se u Francuskoj.

20160208102922 352405

U narednih pet godina Francuska će oko 1.000 km saobraćajnica obložiti solarnim panelima u sklopu projekta ministarstva ekologije i energije. Projektom je predviđena upotreba tehnologije prekrivanja postojeće asfaltne podloge fotonaponskim ćelijama tehnikom lijepljenja. Tehnologiju je razvio Colas u saradnji sa francuskim Nacionalnim institutom za solarnu energiju.

Wattway paneli razvijani su oko pet godina, a javnosti su predstavljeni krajem prošle godine. Izuzetno su čvrsti, pa su otporni na prelaz teških vozila. S druge strane, njihova površina nudi odgovarajuću hrapavost i tako omogućava odvijanje nesmetanog saobraćaja vozila na točkovima.

Paneli su debljine oko 7 mm, a u prosjeku je potrebno oko 20 kvadratnih metara panela, odnosno četiri metra ceste da bi se zadovoljile potrebe za električnom energijom jednog prosječnog domaćinstva (bez grijanja). S jednim kilometrom dužine Wattway panela moguće je energijom napajati svjetla u ulicama za grad od 5.000 stanovnika.

Testiranje panela kreće na proljeće, a ako projekt zaživi, osiguraće električnu energiju za potrebe čak pet miliona ljudi. Konačna lokacija, odnosno ceste koje bi trebale biti prekrivene ovim panelima su još nepoznate.

https://www.youtube.com/watch?v=8ZNJhcNq9q4

(N.N/Index.hr)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU