fbpx

nosorog nepal

Nepalska populacija jednorogih nosoroga dostigla je najveći broj u posljednjih više od 20 godina, a jedan od važnih faktora je zaustavljanje turizma zbog pandemije koronavirusa, što je omogućilo regeneraciju staništa ovih životinja.

Populacija nosoroga u četiri parka u Nepalu povećana je na 752, dok ih je 2015. bilo 645. Od 2000. godine nijedno drugo istraživanje populacije nosoroga koje je provela nepalska vlada nije utvrdilo postojanje više od 650 životinja.

Stanište je podijeljeno, a životinje su ručno izbrojane. Taj proces je trajao oko tri sedmice.

nosorog nepal2

Povećanje broja nosoroga je rezultat nekoliko promjena među kojima su investiranje u upravljanje utočištem, zaštita životinja i zaustavljanje turizma zbog pandemije koronavirusa.

U Indiji i Nepalu je inače preostalo manje od 2.200 jednorogih nosoroga koji se smatraju ugroženom vrstom. U Bangladešu i Butanu su istrijebljeni, a meta su krivolovaca zbog rogova koji se koriste u tradicionalnoj medicini, iako nema dokaza da imaju efekt.

klix.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU