fbpx

invalidska kolica 768x432

Foto: Youtube screenshot

Studentska grupa pokrenut će kampanju kako bi kolica bila za širu upotrebu. 

Područja s pristupom za invalide uvijek su aktuelna tema, pogotovo zbog njihovog nedostatka, iako se u posljednje vrijeme sve više skreće pozornost na ovu problematiku. Posebnu muku muče osobe u invalidskim kolicima kojima su stepenice jedan od većih problema.

Kako bi se izbjegao taj problem, grupa švicarskih studenata sa ETH Zurich pod nazivom Scalevo, stovrila je hidraulični mehanizam koji omogućava korištenje invalidskih kolica na stepenicima.

Još uvijek se radi na prototipu

Invalidska kolica još uvijek nisu dostupna za širu upotrebu, ali tim od osam studenata inženjerstva i dva studenta dizajna, planira pokrenuti Kickstarter kampanju kako bi poboljšali svoju kreaciju i učinili je dostupnom za sve, piše Telegram.hr.

Kolica teže 102 kilograma i široka su 65 centimetara. I mogu se kretati po stepenicama s nagibom od 17 do 34 stepena. S obzirom da je dizajn još uvijek u fazi razvoja, tim se nada kako će uspjeti poboljšati efikasnost, mobilnost i jednostavnost upotrebe.

https://www.youtube.com/watch?v=3lb_8nmy90c

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU