fbpx

octopus 428745 1280

Analiza snimaka hobotnica sa obale Australije koje "bacaju" školjke i mulj, sugeriše da namjerno gađaju i često pogađaju druge hobotnice. U većini slučajeva ženke gađaju mužjake koji ih maltretiraju.

Ženke hobotnice primijećene su kako bacaju mulj, školjke i alge na mužjake tokom neželjenih pokušaja parenja, piše Independent

Istraživači iz Australije, SAD-a i Kanade proučavali su video zapise hobotnica i otkrili da su ženke češće od muškaraca bacale stvari.

U jednom je slučaju u decembru 2016. jedna ženka hobotnice bacila materijal 10 puta, od kojih je pet pogodilo mužjaka u susjednoj jazbini, koji se nekoliko puta pokušao pariti s njom.

“Svih deset bacanja bilo je u cijelosti ili djelomično bacanje mulja na mužjaka. U jednom pogotku, pripremni pokreti ženke uključivali su okretanje prema mužjaku" otkrili su istraživači.

U četiri slučaja mužjak se sagnuo tokom samog procesa bacanja. U prva dva slučaja meta se sagnula nakon ispuštanja bacanja; u posljednja dva, sagnuo se prije puštanja, tokom pripremnih pokreta bacača.

U drugim slučajevima, istraživači su otkrili da su druge hobotnice podigle ruke u smjeru bacača, ali se nisu sagnule. Ponekad su umjesto hobotnica udarane ribe.

Hobotnice drže mulj, alge ili školjke ispod svojih tijela u pipcima, zatim uglave svoje sifone i ispucaju mlaz vode u projektile, lansirajući predmete iz pipaka do nekoliko dužina tijela u dalj.
 
Poznato je da se ovo koristilo za odbacivanje ostataka obroka ili za iskopavanje jazbina, ali su video zapisi otkrili i mnoge slučajeve kada su hobotnice pogodile druge hobotnice bačenim predmetima.
 
Pogađene hobotnice nisu primijećene u "uzvraćanju vatre" i bacanju mulja.

Bacanje predmeta nije uobičajeno ponašanje kod životinja - iako je poznato da to čine neke životinje, kao što su čimpanze, mungosi i ptice.

Bacanje se smatra specifično ljudskim djelovanjem koje je odigralo važnu ulogu u našoj evoluciji.

Piter Godfrej Smit, sa Univerziteta u Sidneju opisao je ovo ponašanje u svom govoru 2015, nije bio siguran da li su namjerno ciljale ostale hobotnice ili su ih slučajno pogodile.

S godinama, dobijali su više snimaka koji su potvrđivali Godfrejevu teoriju da se gađaju namjerno.

Štaviše, neka bacanja koja se dešavaju nakon intenzivnih društvenih interakcija nisu usmjerena na drugu hobotnicu, već u prazan prostor, sugerišući da životinje možda izbacuju svoju frustraciju.

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU