fbpx

pink handfish by karen gowle.2e16d0ba.fill 1200x600 c100

 Foto: KAREN GOWLETT-HOLMES

Rijetka riba koja „Hoda na rukama“ primijećena je prvi put nakon 22 godine kod obala Tasmanije u Australiji.

Ružičastu ribicu je poslednji put vidio ronilac kod Tasmanije 1999. godine, a prije toga viđena je samo četiri puta.

U strahu za njen opstanak, zvaničnici su je nedavno klasifikovali kao ugroženu.

Međutim, australijski istraživači saopštili su da su je ponovo primijetili s kamerom za dubinsko snimanje.

Novi snimci prikazuju da ova riba sada obitava u dubljim i otvorenijim vodama nego što je to bilo ranije.

Naučnici su mislili da je riba plitkovodna vrsta koja živi u zaštićenim zalivima - ali je sada pronađena na dubini od 150 metara pored divlje južne obale Tasmanije.

„Ovo je uzbudljivo otkriće daje nadu za kontinuirani opstanak ružičastih ribica, jer očigledno imaju šire stanište i rasprostranjenost nego što se ranije mislilo“, rekao je za BBC vodeći istraživač i morski biolog Neville Barrett, vanredni profesor na Univerzitetu Tasmanije.

BBC navodi da je ova vrsta dobila ime zbog prevelikih peraja sa obje strane koje podsjećaju na ruke na kojima, "hoda" duž morskog dna.

U februaru ove godine tim istraživača je spustio kameru sa mamcem na morsko dno morskog parka Tasman Fracture da bi istražio korale, jastoge i vrste riba dole.

Zaštićeni park, veličine Švajcarske, poznat je po tome što ima dugu pukotinu u zemljinoj kori koja je omogućila da se morski život nađe u dubinama od preko 4.000 metara.

Pomoćnik istraživača koji je pregledao snimke u oktobru uočio je neobično stvorenje među gomilom većih životinja koje je privukao mamac.

„Gledala sam jedan od naših grubih video snimaka i na ovoj ivici grebena je iskočila riba koja je izgledala pomalo čudno“, rekla je Ešli Bastijansen sa univerzitetskog Instituta za antarktičke i morske studije.

„Pogledala sam izbliza i vidjela sam njihove male „ruke““, rekla je ona za ABC.

Snimci pokazuju kako riba od 15 cm izlazi iz izbočine nakon što ju je uznemirio kameni jastog.

U početku radoznalo posmatra okolinu nekoliko sekundi, zatim odlazi.

„Tih par sekundi nam je dalo zaista sjajnu sliku i priliku da identifikujemo vrstu i izmjerimo njenu veličinu“, rekao je vanredni profesor Baret za ABC.

Istraživači su naglasili da su sretni što sada, uz pomoć sve naprednijih tehnologija, mogu bolje da posmatraju staništa koja se nalaze duboko ispod vode.

Ružičasta „riba sa rukama“ je jedna od 14 vrsta „riba sa rukama“ koje se mogu vidjeti oko Tasmanije, ostrva južno od australijskog kopna.

 

 Impuls

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU