fbpx

ajkula pxb

Kada se na nebu pojavi pun Mjesec, na Zemlji se znaju događati pomalo čudne stvari. Na primjer, kamenice se krenu zatvarati, korali mrijestiti, zooplanktoni rone na veće dubine, morske ptice se drže obale, a lavovi manje love.

Neka od ovih ponašanja vezana su uz mjesečinu, neka uz pojavu plime i oseke, no za neka za sada nemamo objašnjenja. Na primjer, prema novoj studiji koja je analizirala podatke o napadima morskih pasa unutar 50-godišnjeg perioda, ove životinje češće napadaju ljude za vrijeme punog Mjeseca. A za sada još uvijek ne znamo zašto.

"Nije stvar u većoj količini svjetlosti zbog koje morski psi tokom noći mogu bolje vidjeti plijen. Naime, većina napada morskih pasa događa se tokom dana", rekao je ekolog Steve Midway sa Sveučilišta Louisiana State.

No, o čemu se onda radi i može li ovakvo ponašanje objasniti Mjesečev, odnosno lunarni efekt?

Lunarni efekt

Mjesečev efekt je zapravo nedokazana korelacija između Mjesečevih faza te aktivnosti biljaka i životinja na Zemlji. Mada ovo može zvučati kao neko pseudonaučno objašnjenje, postoje neki dokazi koji upućuju na to da nevidljivi prsti Mjeseca ipak utiču na ponašanje flore i faune na površini našeg planeta.

Nedavna meta analiza prijašnjih studija pokazala je da gravitacijske plime i oseke mogu uticati na način na koji životinje i biljke spavaju, kreću se i rastu; iako još uvijek nije poznato kako taj mehanizam funkcionira, piše Science Alert, a prenosi Index.hr.

Izgleda da Mjesec posebno utiče na morski život te morski psi nisu izuzetak. Dokazano je da su u prošlosti njihova kretanja i obrasci hranjenja bili vezani uz lunarni ritam. No, morski psi nisu jedine velike životinje na koje utiču mjesečeve mijene. Oni najčešće napadaju surfere, a najbolji uslovi za surfanje obično se javljaju tokom punog Mjeseca.

Postoji mogućnost da upravo naša aktivnost za vrijeme ove lunarne faze uzrokuje veći broj napada morskih pasa. Ako je tome tako, bilo bi dobro znati na koji način u njima potičemo agresivno ponašanje.

Nema čvrstog dokaza

"Iako ovo nije čvrst dokaz da morski psi najviše napadaju za vrijeme punog Mjeseca, rezultati ove analize pokazuju određenu povezanost između napada morskih pasa i lunarnih faza i kao takvi zahtijevaju daljnja istraživanja", pišu autori studije.

Takođe je važno napomenuti da su ugrizi morskih pasa relativno rijetki. Zbog nedostatka hrane ili ugrožavanja staništa, ove se životinje sve više približavaju naseljenim područjima. Mi zapravo nismo njihov prirodan plijen te do napada najčešće dolazi kada nas oni zamijene za svoj klasičan obrok.

Potrebno je više istraživanja kako bi se shvatilo što se ovdje tačno događa. U međuvremenu, stručnjaci smatraju da se izbjegavanjem kupanja u skupinama te u zoru ili sumrak smanjuje rizik od mogućih napada morskih pasa.

Istraživanje naziva Shark Side of the Moon: Are Shark Attacks Related to Lunar Phase objavljeno je u časopisu Frontiers in Marine Science.

 

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU