fbpx

pijavica crna gora

Na sjeveroistoku Crne Gore u oblasti Komova, naučnici su otkrili novu vrstu pijavice koja je dobila zvanično naučno ime Dina crnogorensis (Dina crnogorensis).

Na šumskim izvorima naučnici su otkrili žućkastu, pjegavu i srednje veliku novu vrstu pijavice iz porodice Erpobdellidae sa tipičnim anulacijom roda Dina.

Kako su naveli u svom radu, istraživači Klemens Groser i Vladimir Pešić, koristili su integrativni taksonomski pristup koji kombinuje podatke o morfologiji i DNK barkodiranju kako bi opisali ovu novu vrstu, Dina crnogorensis.

Razlike u anatomiji i rezultati analiza razgraničenja vrsta zasnovanih na sekvencama COI podržavaju status nove vrste.

„Nova vrsta koja je dobila naučno ime po Crnoj Gori naseljava šumske izvore u oblasti Komova i jedna je od najređih vrsta u crnogorskoj fauni. Riječ o krupnoj i vjerovatno veoma ugroženoj vrsti, sa izuzetno nebičnim i jedinstvenim životnim ciklusom koji će biti predmet posebne studije“, naveo je naučnik Vladimir Pešić, za portal CDM.

Nova vrsta je najsličnija vrsti Dina serbika iz Zapadne Srbije koja je početkom godine otkrivena i opisana.

„Od vrste iz Srbije nova vrsta iz Crne Gore se značajno razlikuje u anatomiji kao i rezultatima DNK analize mitohondrijalnog gena citohrom oksidaze“, navodi Pešić.

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU