fbpx

bag foto Naval surface warfare center

Foto: Naval surface warfare center

Tim računarskih stručnjaka sa Univerziteta Harvard napisao je prvi poznati izvještaj o jednom računarskom bagu. 

Kada se pojavi greška na računaru, uobičajeno se kaže da imamo bag (bug). Ovaj pojam je stvarno u vezi sa jednom bubom koja je zadala silne probleme prvim računarskim stručnjacima nakon Drugog svjetskog rata.

Ukoliko vas zanima o kojoj je bubi tačno riječ i kako je došlo do povezivanja tehnoloških problema s insektima, zavirite u sljedeći članak.
Dana 9. septembra 1947. godine tim računarskih stručnjaka sa Univerziteta Harvard napisao je prvi poznati izvještaj o jednom računarskom bagu. Računar na kojem su tada radili, a koji je bilo finansiran od strane američke mornarice, stalno je prijavljivao grešku. U to vrijeme računari su bila veliki i emitovali su puno toplote, zbog čega su bili veoma privlačni insektima.
 
Tim stručnjaka, izmoren stalnim pokušajima otklanjanja greške, pozabavio se hardverom računara i u njemu je na svoje iznenađenje pronašao ni manje ni više nego moljca koji je totalno poremetio elektroniku računara. Nakon njegovog uklanjanja, računar je radio bez greške.
 
Tomasu Edisonu buba u fonografu donijela nesanicu
 
Bila je to prva poznata evidentirana greška u računarskom sistemu, označena kao bag. Upotreba termina bag javlja se još u srednjovjekovnom periodu, ali u smislu greške u vezi sa tehnologijom prvi ju je upotrebio Tomas Edison u drugoj polovini 19. vijeka, koji je svojevremeno muku mučio sa svojim fonografom odnosno pretečom gramofona.
 
Navodno Edison dvije pune noći nije spavao kako bi otkrio zašto njegov fonograf ne radi, i na kraju je otkrio bag odnosno bubu u njemu. U trenutku kada je ova riječ zabilježena u dnevnik računarskih stručnjaka 1947. godine, termin bag je već bio u upotrebi kao sinonim za grešku.
 
Kako je već 1945. upotrebljen termin debag (debug) u časopisu Kraljevskog vazduhoplovnog društva, to implicira da je ovaj termin bio i ranije korišćen, samo je ovde prvi put zabilježen.
 
Dnevnik u kojem je zabilježen ovaj slučaj danas se nalazi u zbirci Nacionalnog muzeja američke istorije Instituta Smitsonian. U dnevnik ga je, izgleda, zabilježila poznata američka stručnjakinja za računare i kontraadmiralka američke mornarice Grejs Marej Hoper, koju su zbog njene inteligencije i sposobnosti nazivali i Amazing Grace. U dnevnik je tom prilikom zabilježila sljedeće: "Prvi slučaj pronađenog baga", a uz to je zalepljen moljac.
 
Ovaj zapis je ujedno i nepobitan dokaz duhovitosti računarskih stručnjaka.
 
Povijest.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU