fbpx

nazca line1

Grupu od preko 160 geoglifa otkrili su istraživači sa japanskog Univerziteta Jamagata i njihove kolege iz Perua u poznatoj oblasti Naska linija koje se nalaze na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine. Na novootkrivenim crtežima prikazani su likovi ljudi, kamila, ptica, mačke i zmije kao i jednostavne linije i geometrijski oblici. 

Pustinja Naska u Peruu je poput umjetničke galerije namjenjene bogovima na nebu. Ipak, čak i poslije više decenija istraživanja, jedva da je istražen djelić ove kolekcije.

Peruanski arheolozi vjeruju da su naučnici uspjeli da otrkiju samo pet odsto svih crteža koji se nalaze u pustinji Naska. Istraživači sa Univerziteta Jamagata u Japanu udružili su se sa lokalnim arheolozima kako bi to promijenili, a njihov najnoviji skup drevnih linija skoro udvostručuje prethodni broj poznatih crteža.

Istraživači su dronovima snimili oblasti južnog Perua i uspjeli da otkriju 168 novih geoglifa na mjestu Uneskove svjetske baštine Niska linija, sa otprilike 50 velikih crteža koji prikazuju ljudske figure.

Jedna od humanoidnih kreacija, nekima je čak zaličila na lik Homera Simpsona. Na ostalim geoglifima predstavljene su ptice, kitovi, mačke i zmije, dok su na nekima samo jednostavne linije ili trapezoidne šare.

naska homer

Mnoge je ovaj crtež zaličio na Homera Simpsona

Arheolozima je jako teško da utvrde kada su ovi geoglifi nastali, ali glinene posude pronađene u blizini potiču iz vremena između 100. godine prije nove ere i 300. godine nove ere.

Mnoge drevne ilustracije su urezane na ravnom terenu, što ih čini manje uočljivim sa obližnjih tačaka. Pošto su linije nastajale uklanjanjem kamenja i zemlje kako bi se ispod otkrilo tlo kontrastne boje, erozija je samo doprinijela da se još teže otkrivaju.

Dronovi su postali naše nebeske oči, te su ovi leteći uređaji omogućili stručnjacima da vide Naska linije mnogo jasnije nego do sada.

Neke od prikupljenih informacija analiziraju programi vještačke inteligencije, koji mogu da uoče različite obrasce brže i pouzdanije od ljudskog oka. Zahvaljujući vještačkoj inteligenciji 2019. godine su otkriveni novi crteži u pustinji Naska.

Naska macka

Naska linije su jedna od najintrigantnijih misterija u istoriji, pa čak i ako arheolozi pronađu još više geoglifa, to nas možda neće približiti razumijevanju njihove svrhe.

Iz nekog neobjašnjivog razloga, između 500. godine prije nove ere i 500. godine nove ere, zajednice u južnom Peruu su konstruisale ove jednostavne linije, oblike i figure širom ovog prostora, od kojih se mnoge mogu vidjeti u cjelini jedino ako se posmatraju odozgo.

Decenijama su ove linije tumačene na brojne načine, ali najčešće objašnjenje je da su bile namjenjene bogovima na nebu koji su gledali ljude sa visine. Druga popularna teorija pretpostavlja da su ove figure i obrasci nacrtani u ritualne astronomske svrhe i trebalo je da na neki način odražavaju raspored zvezda.

Godine 1994, kada je dio pustinje Naska proglašen za svjetsku baštinu, bilo je pronađeno samo oko 30 geoglifa, i to uglavnom od biljaka i životinja.

Kako se ispostavilo, to je bio samo vrh ledenog brijega. Do 2019. godine, arheolozi su pronašli ukupno skoro 200 geoglifa, od kojih je nekoliko prikazivalo humanoidne figure.
Sa ovim najnovijim dodacima koje su otkrili istraživači sa Univerziteta Jamagata, zvanični broj poznatih Naska linija sada je 358.

Po svoj prilici, postoji još mnogo drevnih umjetničkih dijela koja se kriju u ovoj pustinji.

Uz dozvolu peruanskog Ministarstva kulture, naučnici Univerziteta Jamagata su sebi postavili zadatak da izbroje što više ovih misterioznih kreacija. Tim planira da mapira punu dužinu i širinu pustinjskog platna uz pomoć lokalnih arheologa.

rts.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU