fbpx

insekt shutterstock 12

Foto: Shutterstock

Prema novom istraživanju u kojem je analizirano više od 100 vrsta životinja, stvorenja koja se brzo kreću – posebno male životinje, one koje lete i neke okeanske grabljivice – percipiraju vrijeme brže od ostalih. 

Drugim riječima, mogu obraditi više vremenskih okvira u sekundi od sporih bića koje se nalaze niže u prehrambenom lancu, poput morskih zvijezda.
Već znamo da životinje percipiraju vrijeme drugačije od nas. No htjeli smo saznati imaju li grabljivci brže oči od biljojeda”, rekao je Kevin Hili sa Univerziteta Galvej u Irskoj, koji je predstavio rezultate studije na sastanku Britanskog ekološkog društva.

On i kolege prvo su napravili pregled prethodnih istraživanja na temu testa kritične frekvencije treperenja (Critical Flicker Fusion, CFF), uobičajenoj mjeri brzine kojom životinje percipiraju prolazak vremena, piše New Scientist.

Tokom testa naučnici povećavaju učestalost bljeska svjetla sve dok ga životinja ne vidi kao kontinuirani sjaj, što se može registrovati preko reakcije svjetlosnih receptora u mrežnjači. To je kao da mjerimo broj sličica u sekundi”, objasnio je Hili.

Ljudi, na primjer, mogu detektivati 65 bljeskova u sekundi ili mogu uočiti promjene u svojoj okolini 65 puta u sekundi.

Kada su stručnjaci uporedili rezultate testa za 138 različitih vrsta, otkrili su da promjene najsporije primećuje morska zvijezda kruna od trnja (Acanthaster planci), bilježeći samo tri bljeska svake četiri sekunde.U njihovom svijetu je sve samo neka mrlja”, naglasio je Hili.

Morska zvijezda može sebi dozvoliti tako spor doživljaj vremena jer je biljojed, ne treba imati brze pokrete da bi došla do hrane. Njen ručak, poput koralnog polipa, obično dugo stoji na istom mjestu. S druge strane, morski pas mora brzo percipirati promjene u okolini ako želi uhvatiti ribu koja je u neprestanom pokretu. Životinje koje lete u prosjeku brže otkrivaju promjene svjetlosti od kopnenih, vjerovatno zato što treba obazrivo da prate šta se zbiva unaokolo da se ne bi sudarile s nečim ili nekim.

Ako letite, vidite brže”, naglasio je Hili. Studija je pokazala da promjene najbrže uočava vilin konjic, detektujući 300 bljeskova u sekundi, što je oko pet puta brže od ljudi i 400 puta brže od morskih zvijezda. Kevin Hili ističe da on, vjerovatno, doživljava vrijeme kao kada se prikazuje putanja metka u filmu Matriks”.

(Indeks)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU