fbpx

eustres distres psiholosko savetovanje sana beograd 2

Česta uznemirenost, nervoza i bes u svakodnevnim situacijama znaci su da nam je oslabljen imunitet psihe. Upravo taj segment naše ličnosti je moguće ojačati ako na vreme postanemo svesni problema, objašnjava psihoterapeutkinja Vesna Danilovac. 

Imunitet psihe predstavlja našu toleranciju i adaptaciju na frustraciju, koja je naša reakcija na neke stresne situacije u okruženju, nezadovoljstvo, osujećenje naših želja i sve ono što izaziva našu negativnu reakciju, objašnjava gošća Jutarnjeg programa RTS-a psihoterapeutkinja Vesna Danilovac.

„Frustracija je neka vrsta emocionalne reakcije. Činjenica je da stvari oko nas nisu ni dobre ni loše. One su neutralne, a mi im dajemo značenje načinom kako ih doživljavamo, a doživljavamo ih onako kakvi smo mi u tom trenutku, odnosno, kako se osećamo, pa tako svako ima svoj doživljaj realnosti i sveta oko sebe“, dodaje terapeutkinja.

Kako da ojačamo našu psihu

Psihu možemo da ojačamo, pre svega, tako što ćemo osvestiti da su frustracije kao virusi i bakterije koji napadaju naš imuni sistem, tako su i one napad na naš psihogeni sistem, odnosno na našu psihu.

„Ako primetimo da u svakodnevnom životu često reagujemo, da lako ‘puknemo’, da izražavamo bes i nezadovoljstvo, to je znak da je naš prag tolerancije nizak. Zato je potrebno da najpre osvestimo situacije koje su za nas iritantne i da onda radimo na njima“, objašnjava Vesna Danilovac.

Otkrijte šta vam je okidač

Svako od nas ima svoju slabu tačku i potrebno je da to prepoznamo i na tome radimo, savetuje psihoterapeutkinja.

Potrebno je da donesemo odluku da želimo to da promenimo. Ponekad će nam biti potrebna i pomoć sturčnjaka koji će nam omogućiti da pronađemo uzrok koji je ostao kao neka nerazgrađena trauma u našoj podsvesti i koja u nama izaziva odrađene emocionalne reakcije u našoj svakodnevici.

Frustracije ne treba izbegavati, već treba raditi na njima, dodaje gošća Jutarnjeg programa. Potrebno je naći pravu meru i promeniti ugao posmatranja, kao i naše reakcije, jer u stvari reakcija zavisi od nas samih.

Kada promenimo ugao posmatranja i uvidimo da nam je izvor frustracija nešto na šta ne možemo da utičemo, da je to naša svakodnevica, treba da nastojimo da izgradimo strpljenje.

„Kada promenimo percepciju mi promenimo i naše reakcije, odnosno naše ponašanje. Svesnost nam daje mogućnost da se osećamo bolje, da živimo u sadašnjem trenutku i da budemo na neki način involvirani posmatrači onoga što se dešava bez davanja nekih kategorija i stavljanje u fajlove da li su stvari dobre ili loše, da je ovo frustrirajuće, ovde ću se osećati ljuto, jer činjenica jeste da sve te naše reakcije predstavljaju ono što je u nama“, napominje psihoterapeutkinja.

Udahnite i izbrojte do deset

Izlaganje frustraciji označava i osnaživanje naše psihe, našeg imuniteta i to treba vežbati.

Preporučuju se tehnike disanja koje će dovesti u normalu i naše emocije. Meditacija, šetnja i bavljenje stvarima koje nas ispunjavaju, da radimo nešto za svoju dušu i da svakodnevno odvajamo vreme za ono što nas relaksira, opušta i daje nam mogućnost da razvijamo pozitivne emocije. Na taj način podižemo svoj kapacitet na frustracije.

„Najvažnije je da se mi obnovimo, da se obnovi naš ceo organizam, a to utiče i na obnavljanje i naše psihe. Fizička aktivnost je jedan od preduslova jačanja i imuniteta naše psihe“, zaključuje na kraju gostovanja u Jutarnjem programu Vesna Danilovac, psihoterapeutkinja.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU