fbpx

SAD vakcinaAD

Eksperimentalna vakcina protiv raka dojke bi mogla da se koristi za lečenje različitih vrsta ove bolesti, pokazali su podaci iz prve faze ispitivanja vakcine koje sprovode istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu.

Prvi podaci istraživanja koje traje već čitavu deceniju su pokazali da bi vakcina mogla biti efikasna u lečenju različitih vrsta raka dojke.

„Pošto ovo nije bilo randomizovano kliničko ispitivanje, rezultate treba smatrati preliminarnim, ali nalazi su dovoljno obećavajući da će vakcina sada biti procenjena u većem, randomizovanom kliničkom ispitivanju“, rekla je glavna istraživačica Meri L. Disis, profesorka medicine na Univerzitetu u Vašingtonu i direktor Instituta za vakcinu protiv raka, u saopštenju.

Tokom ispitivanja praćeno je ukupno 65 pacijentkinja koje su primale tri vakcine u različitim dozama (10 mcg, 100 mcg ili 500 mcg). Najjači imuni odgovor primećen je kod pacijenata koji su primili dozu od 100 mcg: kako javljaju novinari The Hill, imunitet je opstao nakon završetka vakcinacije i vakcina je mogla da stimuliše odgovor bez izazivanja ozbiljnih neželjenih efekata.

„Rezultati su pokazali da je vakcina veoma bezbedna. U stvari, najčešći neželjeni efekti koje smo videli kod otprilike polovine pacijenata bili su veoma slični onome što vidite kod vakcina protiv COVID-a: crvenilo i otok na mestu injekcije i možda neka groznica i simptomi slični gripu“, dodala je Disis.

Ova velika vest je došla krajem prošle godine, momentu kada je u SAD godišnje umiralo 42.000 žena od raka dojke.

masina.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU