fbpx

Joseph Dituri foto Joseph Dituri INSTA

  Joseph Dituri/Cover Images/INSTA 

Džozef Dituri /55/, profesor sa Univerziteta Južna Florida, želi da obori svjetski rekord tako što će 100 dana provesti pod vodom. 

Dituri vjeruje da će medicinska ispitivanja, koje će svakodnevno na njemu obavljati ljekarski timovi, pomoći u produžavanju života drugim ljudima.

"Ljudsko tijelo nije nikada bilo tako dugo pod vodom. Ova studija će ispitati svaki način na koji život pod vodom utiče na tijelo" - objašnjava on.

Dituri, koji je u američkoj mornarici 28 godina služio kao oficir za ronjenje, ukazuje da je ranija naučna studija pokazala da su se ljudske ćelije izložene povećanom pritisku udvostručile u roku od pet dana.

Taj efekat može da produži život i spriječi bolesti povezane sa starenjem.

Kako prenose naučni portali, Dituri će boraviti u prostoru od 100 metara kvadratnih - devet metara ispod površine vode.

Joseph Dituri 4

Dituri prije ulaska u morsko stanište, 1. mart 2023. Foto: AP

 

Takođe će proći psihosocijalne i psihološke testove kako bi razumio mentalne učinke samoće i zaglavljenosti u tijesnom prostoru duži vremenski raperiod slično putovanju u svemir.

"Ova studija će ispitati svaki način na koji ovo putovanje utječe na moje tijelo, ali moja nulta hipoteza je da će doći do poboljšanja mog zdravlja zbog povećanog pritiska."

Dok bude tamo, nastaviće da predaje studentima biomedicinsko inženjerstvo onlajn, a medicinski tim će dokumentovati njegovo zdravlje.

Prije, tokom i nakon ovog projekta, Dituri će biti podvrgnut psihosocijalnom, psihološkom i medicinskom ispitivanju, a radiće mu redovno i razne pretrage, kao što su krvna slika, ultrazvuk i elektrokardiogrami.

Dituri je, nakon što je napustio mornaricu, studirao na Univerzitetu Južne Floride kako bi učio o traumatskim povredama mozga.

"Mnogi prijatelji u vojsci su pretrpjeli traumatske povrede mozga i htio sam naučiti kako da im pomognem. Dobro znam da hiperbarični pritisak može da poveća cerebralni protok krvi i da bi se mogao koristiti za liječenje traumatskih povreda mozga.

Pretpostavljam da bi to imalo efekat i na liječenje širokog spektra bolesti", napominje Dituri.

U sklopu ovog eksperimenta, Dituri će testirati i alat za vještačku inteligenciju, a usput će učestvovati i na raspravama na Jutjubu o pomlađivanju.

Ako misija uspije, Dituri će postaviti novi svjetski rekord u dužini života pod vodom.

U tome će uspjeti ako pod vodom bude duže od 73 dana, koliko su bila dvojica profesora iz Tenesija 2014. godine.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU