fbpx

Do otkrića supermasivne crne rupe u centru sudara tri spiralne galaksije došlo je sasvim slučajno.

crna rupa epa main

Naučnici iz Australije otkrili su crnu rupu mase tri milijarde puta veće od Sunca, nastalu sudarom tri spiralne galaksije.

Kako prenosi australski javni servis ABC, crna rupa se nalazi u središtu galaksije IRAS 20100-4156, a od Zemlje je udaljena 1,8 milijardi svjetlosnih godina.

Do otkrića supermasivne crne rupe u centru sudara došlo je sasvim slučajno, tokom probnog osmatranja novim teleskopom Nacionalnog državnog tijela za naučno istraživanje u Australiji.

Astrofizičarka Lisa Harvey Smith, koristeći teleskop ASKAP za rutinsko mjerenje mikrovalnog zračenja galaksije IRAS 20100-4156, a zatim poređenjem tih rezultata s onima koje je napravio drugi CSIRO-ov teleskop, uočila je da se plin u centru galaksije kreće nevjerovatno velikom brzinom.

Jata mladih zvijezda

Naime, plin se kretao 600 kilometara u sekundi, gotovo dvostruko brže nego što su naučnici očekivali, što je dovelo do zaključka da se u centru galaksije formira supermasivna crna rupa.

"Crna rupa u centru naše galaksije ima samo četiri miliona puta veću masu od Sunca, a ova tri milijarde puta, što znači da je čudovište u odnosu na našu [crnu rupu]", rekla je Smith.

Kada se galaksije sudare i formiraju supermasivnu crnu rupu, dolazi do stvaranja jata mladih zvijezda velikom brzinom.

Smith je istakla da će otkriće ogromnih crnih rupa poput te i saznavanja njihove mase pomoći stručnoj javnosti da bolje razumije način formiranja galaksija širom univerzuma.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU