fbpx

Najveći morski sunđer na svetu, veličine manjeg kombija, nađen je u dubokim vodama kod Havaja, ali naučnici još nisu utvrdili kojoj vrsti pripada.

63681966574a9d65b899b749444224 v4 big

Tanjug / NOAA Office of Exploration and Research /Hohonu Moana 2015 via AP 

Tim naučnika otkrio je sunđer na dubini od oko 2.100 metara u zaštićenom području kod obala Severozapadnih havajskih ostrva, koje je najvećim delom neistraženo.

Retku životinju, plavičasto-bele boje, nalik mozgu, ugledali su naučnici prošlog leta kada su je snimile kamere zakačene na njihovo podvodno vozilo. Naučnici iz Nacionalne agencije za okeane i atmosferu (NOAA) i Univerziteta Havaja proučavali su sunđer oko godinu dana pre nego što su objavili svoje zaključke.

"Najveći deo naše planete leži u dubokim vodama i velika većina toga nikada nije bila istražena. Otkriće tako ogromnog i verovatno starog sunđera ističe koliko mnogo može da se nauči istraživanjem dubokih i prastarih okruženja", izjavio je istraživač Danije Vagner iz NOAA.

798014457574a9d660d909827308584 v4 big

Tanjug / NOAA Office of Exploration and Research /Hohonu Moana 2015 via AP

U studiji objavljenoj ove sedmice u naučnom magazinu "Marine biodiversity" navodi se da je sunđer nađen u vodama Severozapadnog nacionalnog parka na Havajima, najvećem zaštićenom području u SAD i jednom od najvećih na svetu.

Biolog Kristofer Keli iz Podvodne istraživačke laboratorije na Havajima, koji je pomogao Vagneru u vođenju ekspedicije, izjavio je da su uzeli uzorke sunđera iste vrste koji su našli dan pre ogromne životinje i poslali ih najboljim svetskim stručnjacima, ali da niko nije mogao da utvrdi kom rodu pripada nađena životinja.

"Imamo ovu životinju na koju verovatno nikada nismo ranije naišli i ogromna je, i to unosi malo intrige u duboke vode i šta tamo dole još postoji", rekao je Keli.

Sunđer je širok oko 2,1 metra i dugačak oko 3,5 metra. Iako taj sunđer nije mnogo veći od drugih nađenih sunđera, istražitelji kažu da njegovo otkriće pokazuje važnost istraživanja dubina okeana u cilju nalaženja nepoznatih i misterioznih oblika života.

Pregledajući naučnu literaturu, utvrdili su da je to najveći sunđer koji je do danas dokumentovan. Naučnici procenjuju da su neki od najvećih sunđera nađeni u plićim vodama stariji od 2.300 godina, zbog čega se postavlja pitanje koliko bi mogli da budu stari organizmi na velikim dubinama koji nikada ranije nisu viđeni.

(BETA/b92)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU