fbpx

Ljudi više nisu jedina vrsta na Zemlji koja je dosegnula kameno doba; riječ je o najstarijem razdoblju prapovijesti, kad su naši preci počeli preoblikovati i koristiti predmete oko sebe – prije svega kamenje ili grane – kao oružje i oruđe.

primat mgm

Već se neko vrijeme zna kako i određeni primati koriste kameno oruđe – čimpanze, kapucini i makakiji – no najnovija arheološka istraživanja tvrde kako su primati u Brazilu dosegnuli kameno doba još prije 700 godina. Ilustracije radi, u to je doba renesansa u Italiji bila tek u povojima.

Mora se napomenuti kako promatrani vremenski okvir nije isti za ljude i primate; spomenutih sedam stoljeća za ljude, kapucinima je ekvivalent za dva i pol tisućljeća. U to se vrijeme način upotrebe kamenih oruđa nije mijenjao. Primati ih, naime, koriste onako kako su naučili od predaka, što sugerira kako će njihov daljnji napredak biti daleko sporiji no što je to bio slučaj u ljudi.

https://www.youtube.com/watch?v=FA3LN4vqtlM

Izvor: IFL Science/znanost

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU