fbpx

U ekipi zatvorenoj u kupoli na Havajima nalaze se francuski astrobiolog, njemačka fizičarka i četvero Amerikanaca: pilot, arhitekt, liječnica/novinarka i znanstvenik specijaliziran za tlo.

Sestero dobrovoljaca zapocelo jednogodisnju izolaciju ca large

Foto Reuters 

MIAMI - Šestero dobrovoljaca potpuno će se izolirati na godinu dana, što je najduže iskustvo izolacije koje je ikada proveo SAD, kako bi se skupile dragocjene informacije, korisne kad se bude slalo astronaute na Mars.

U ekipi zatvorenoj u kupoli na Havajima nalaze se francuski astrobiolog, njemačka fizičarka i četvero Amerikanaca: pilot, arhitekt, liječnica/novinarka i znanstvenik specijaliziran za tlo.

Njihov životni prostor sljedećih 12 mjeseci, na sjevernoj obali otoka Mauna Loa, kupola je promjera 11 metara, visine šest metara. Vrata su zatvorena u petak u 15 sati po lokalnom vremenu.

Tri muškarca i tri žene raspolagat će svaki malom sobom, s prostorom za poljski krevet i radni stol. Tijekom boravka odvojeni od svijeta, jest će liofiliziranu hranu poput sira u prahu ili posebnim postupkom sušenog povrća i mesa na niskim temperaturama, a iz kupole izlaziti odjeveni u svemirsko odijelo, kao da doista borave na Marsu. Imat će tek ograničen pristup internetu.

Novinarka Sheyna Gifford opisuje posadu kao "šest osoba koje žele promijeniti svijet". Arhitekt Tistan Bassingthwaighte dodaje kako želi "poboljšati našu sposobnost življenja u ekstremnim uvjetima, na Zemlji i u drugim svjetovima".

Astronauti koji će željeti okušati putovanje na Mars morat će provesti puno više vremena u svemiru od uobičajenih 6-mjesečnih misija u Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). Sadašnja tehnologija omogućuje NASA-i slanje robotiziranih misija na Mars na osam mjeseci, ali bi misija s ljudima trajala ukupno između jedne i tri godine.

Američka svemirska agencija želi pokušati saznati što je moguće više o koheziji i psihološkom stanju članova takvih izoliranih misija prije nego pokuša slati astronaute na Crveni planet čemu se nada 2030-ih godina.

HINA

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU