fbpx

Grupa stručnjaka koja je imala zadatak da razmotri pitanje da li smo službeno ušli u antropocen - geološko doba koje karakteriše uticaj ljudi i pravljenje štete na planeti, je dala svoj odgovor - da, piše Business Insider.

planet zemlja e11dc1dc2036403142d0457403aca251 view article new

Početkom antropocena okončava se epoha holocena koja je trajala ili traje posljednjih 12.000 godina otkako se završilo posljednje ledeno doba.

Radijacija, zagađenje, uništavanje šuma... Čovjek je u posljednjih nekoliko decenija u tolikoj mjeri izmijenio planetu na način na koji su za to u budućnosti bile potrebne desetine miliona godina, a bespovratno smo nanijeli štetu Zemlji u periodu industrijske revolucije.

Čelnik britanske radne grupe za Antropocen (WGA) podsjetio je na geološkoj konferenciji u Kejptaunu kako je, prema njegovom mišljenju, antropocen epoha počela 1950. godine. Bio je to početak ere testiranja nuklearnih bombi, plastike za jednokratnu upotrebu i svojevrsni "bum" za ljudsku populaciju.

Termin "antropocen" je brzo postala akademska krilatica i istakla se u javnosti u posljednjih nekoliko godina. Međutim što se termin više koristi, vlada veća konfuzija, barem za one koji nijesu upućeni detaljnije u nauku.

Grubo prevedeno, Antropocen era znači "doba ljudi". Geolozi ispituju slojeve stijena pod nazivom "strata", koji pričaju priču o promjenama u funkcionisanju Zemljine površine - okeanske, biološke, zemaljske, riječne, atmosferske, tektonske ili hemijske.

Suština ove teorije jeste u tome da smo vremenom promijenili ekosistem Zemlje na način da je upitan sam ljudski opstanak, a smatra se kako će dovesti i do izumiranja vrsta.

Koncept antropocen je provokativan još više od koncepta globalnog zagrijavanja jer implicira da je naš sadašnji način života, pogotovo u razvijenim djelovima svijeta, potpuno neodrživ.

(cdm.me)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU