fbpx

U najnovijem eksperimentu, naučnici su dokazali da je moguće obučiti bumbare da povuku kanap kako bi došli do hrane, a zatim i da oni poduče ostale jedinke iz roja novoj veštini.

7477848615808ccd3cc3d7762697805 v4 big

Istraživač Univerziteta kraljice Meri u Londonu Silvijan Alem pričvrstio je veštački cvet za podlogu, nakvasio ga zašećerenom vodom i postavio ispod parčeta stakla.

Za posude su bili pričvršćeni kanapi čiji su krajevi virili ispod stakla. Želeo je da sazna da li će bumbari, ukoliko ih nauči kako da povuku kanap i dobiju hranu, podeliti svoje znanje širom kolonije. Ceo proces zabeležio je kamerom, a zatim pokazao snimak doktoru Larsu Čitki.

Dva naučnika odlučila su da sprovedu studiju koja je u utorak objavljena u magazinu PLOS Biology. Cilj studije bilo je otkriti da li životinje, ukoliko postoji šansa da budu nagrađene, mogu da nauče veštinu koja je neprirodna za njihov način života i prenesu je drugim jedinkama.

Implikacije koje nosi studija mogle bi da se prenesu na istoriju ljudske evolucije, pružajući naučnicima bolji uvid u to kako su ljudi kroz istoriju razvijali sofisticirane oblike procesa učenja i kognitivne sposobnosti kroz generacije.

U prošlosti, naučnici su odbacili mogućnost razumevanja kod insekata, s obzirom na veličinu njihovog mozga, ali rezultati studije navode na tezu da pčele mogu da imaju mogućnost rešavanja problema.

“Eksperimenti vršeni na insektima pokazuju sve više dokaza da mala kruženja u mozgu mogu da se bave izuzetno složenim izazovima.”

Da bi naučili da povuku kanap i nauče veštinu, bumbarima je potreban trening. Istraživači su ih trenirali korak po korak, postepeno povećavajući daljinu između bumbara i cveta, kako bi naučili da će povlačenjem konopca približiti cveće.

Kada je jedan bumbar naučio tehniku, ostali su lako naučili veštinu samo posmatrajući ga. Sve što je bilo potrebno je posmatranje i nekoliko neuspelih pokušaja. Čak i nakon što je jedan bumbar uginuo, ostali su nastavili da razvijaju veštinu.

Studija je otkrila da, kad god su obezbeđeni pravi uslovi, kao što je nagrada za ponašanje (u slučaju bumbara to je šećerna voda), kultura ili prednost informacija može biti naučena i prisvojena putem jednostavnih formi učenja.

Istraživači su otkrili da pčele nisu razumele zadatak, one su samo posmatrale šta je radio prvi bumbar i šta je dobio povlačenjem konopca.

Kada bi se ovi rezultati stavili u okvire ljudske evolucije, moglo bi da pokaže da su i drevni ljudi, kao i ovi bumbari, pronalazili nagrade kroz upotrebu oruđa i tako upijali i širili kulturu, razvijali nove tehnike i tako sve do razvoja civilizacije.

(csmonitor.com/prevod: b92)

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU