fbpx

Još od prvog probnog leta izvedenog 2011. godine, puno je tinte proliveno na račun J-20, kineskog borbenog zrakoplova niske radarske zamjetljivosti (eng. stealth). Kina, tajnovita kakva već jest, sve je držala pod velom tajne, čuvajući svoj najnapredniji aparat daleko od očiju zapadnih špijuna.

j 20 1

J-20 prilikom leta na zračnom sajmu (Foto: news.cn)

No J-20 je očigledno došao do kraja razvojnog puta, jer je kinesko zakoplovstvo na sajmu zrakoplovstva održanom u gradu Žuhaj nedaleko od Hong Konga službeno predstavila dva ova aparata. Prema CNN-u, par J-20 nekoliko je puta nadletio prisutne izvodeći usput zračne manevre.

https://www.youtube.com/watch?v=VyCagF0RUQQ

Ovim letom J-20 je postao tek treći operativan stealth zrakoplov u svijetu. Prije njega zaživjeli su američki F-22 i F-35, dok će ruski T-50 u upotrebu ući tijekom sljedeće godine.

usporedba j 20 f 35 t 50

Usporedba zrakoplova pete generacije (Foto: Foxtrot Alpha)

J-20 je borbeni zrakoplov pete generacije, prvi takav kojega je proizvela Kina. Razvoj mu je započeo početkom ovog stoljeća, a u godinama koje slijede pridružit će mu se još jedan stealth-zrakoplov, J-31.

Iz Sjedinjenih Američkih Država česte su optužbe kako se J-20 temelji na ukradenim informacijama iz programa F-35, no Kinezi se na njih ne osvrću.

Marko Lubar

Znanost

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU