fbpx

Vjerojatno ste već čuli da su atomi vrlo mali. No, jeste li se ikad zapitali koliko su zapravo maleni?

orbital model atom

Koliko bi trebao biti velik atom da biste vidjeli jezgru u njegovom središtu? Veličine nogometnog igrališta. Nećete vjerovati koliko je tek gusta ta jezgra. U nastavku saznajte sve to i još više s profesorom kemije Jonathanom Bergmannom.

Vjerojatno ste već čuli da su atomi vrlo mali. No, jeste li se ikad zapitali koliko su zapravo maleni? Atomi su građevne jedinice od kojih je građen cijeli svijet oko nas. Sve funkcionira zahvaljujući atomima. Profesor Jonathan Bergmann vodi vas u ludu vožnju upoznavanja atoma.

Za početak zamislite sve atome koji se nalaze u jednom grejpu. Pravit ćemo se da su sve atomi dušika. Sad ćemo ih sve povećati do veličine borovnice. Koliko bi grejp trebao biti velik da svi ti ogromni atomi stanu u njega? Ništa strašno, samo veličine planeta Zemlje. Sad ćemo pogledati unutar borovnice, to jest našeg atoma. U samom centru atoma nalazi se jezgra. Što mislite koliko je velika jezgra? Odgovor je: kad bismo povećali atom na veličinu borovnice i krenuli u potragu za jezgrom unutar borovnice, ne bismo je pronašli ni za milijun godina, koliko je malena.

https://www.youtube.com/watch?v=_lNF3_30lUE

Zato ćemo morati povećati naš atom na veličinu kuće dvokatnice. Sad kad imamo borovnicu veličine dvokatnice, ulazimo u nju i tražimo jezgru. Jedva ćemo ju pronaći jer je jezgra u dvokatnici jedva vidljiva. Kako bismo vidjeli jezgru, morat ćemo atom povećati na veličinu nogometnog igrališta. Tada će jezgra čak biti i vidljiva i bit će veličine pikule.

Jeste li već zadivljeni? Koliko mislite da teži jedan atom? Većina mase atoma nalazi se u onoj super-malenoj jezgri koja je građena od protona i neutrona. Zamislite kutiju veličine 30x30x30 centimetara. Koliko biste automobila trebali nagurati unutra da dobijete potrebnu gustoću jezgre? Trebali biste 6,2 milijardi automobila prešanih u toliko male blokove da svi stanu u kutiju. 6,2 milijardi automobila ima jednaku gustoću kakvu ima samo jedna jezgra u atomu.

Ako ste spremni na još, pogledajte cijelo predavanje profesora Bergmanna u TED-Ed videu.

biologija.com.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU