fbpx

Grupa arheologa amatera su, u potrazi za bunkerima iz Drugog svetskog rata, slučajno otkrili drevno istorijsko mesto.

174544344358728320703c9251547106 v4 big

Veruje se da je reč o italijanskom ekvivalentu Stounhendža, jednake važnosti.

Arheološko otkriće je potvrđeno od strane stručnjaka i navodi se da je jako važan za razumevanje praistorije.

Grupa arheologa amatera, pod imenom “Prijatelji“, sprovodili su istraživanje bunkera iz Drugog svetskog rata na Siciliji, kada su naišli na tvorevinu poput Stonuhendža.

Profesionalna verifikacija je kasnije pokazala da je reč o sunčanom satu, koji datira iz, između 6000 i 3000 godina pre nove ere. Stručnjaci su pomoću GPS drona, kamera i kompasa proverili da li sat i dalje funkcioniše, i otkrili da može tačno da odredi godišnja doba.

Otkriće se povezuje sa Stounhendžom, jednom od najvažnijih istorijskih mesta u Engleskoj, u Viltširu. On je jedan od svetskih čuda i veruje se da datira iz vremenski približnog perioda.

Arheolozi navode da otkriće može da otvori brojne mogućnosti, i veruju da će na tom mesto najverovatnije pronaći još neka “blaga istorije“.

Đuzepe La Spina, jedan od arheologa koji su pronašli “još jedan Stounhendž“, rekao je: “Svako arheološko otkriće samo po sebi je veoma važno, ali biti deo ovakovog senzacionalnog otkrića, zaista me to čini ponosnim.“

(Independent/b92)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU