fbpx

Rodni stereotipi počinju da se formiraju vrlo rano u detinjstvu, pokazuje studija prema kojoj devojčice već od šeste godine imaju manje sklonosti da smatraju žene "brilijantnim" nego što dečaci istog uzrasta misle za muškarce.

WA Foundation General Childrens Hero

Studija objavljena juče u američkom časopisu "Sajens" obuhvatila je 400 dece uzrasta između pet i sedam godina.

Studija ukazuje da devojčice čak od šest godina mogu da budu navedene da poveruju da su muškarci prirodno pametniji i talentovaniji od žena, što ih navodi da budu manje motivisane da se opredeljuju za ambiciozne karijere i pionirske aktivnosti. Činjenica da takvi stereotipi postoje, nije iznenađenje, ali to jesu nalazi studije koji ukazuju da te predrasude mogu da pogode decu već u vrlo ranom uzrastu.

Jedan od testova sastojao se u tome da se deci ispriča kratka priča o "jednoj zaista inteligentnoj osobi", bez navođenja da li se radi o ženi ili o muškarcu.

Sa pet godina dečaci i devojčice su u jednakoj proporciji pripisali svoj pol toj "vrlo inteligentnoj osobi". Međutim sa šest godina mnogo manje devojčica nego dečaka je došao do zaključka da se radi o njihovom polu.

Autori studije su takođe tražili od dece da između dva dečaka i dve devojčice pogode ko je dobio najbolje ocene u školi. U ovom slučaju sve devojčice od pet do sedam godina su ocenile da devojčice verovatno imaju bolje ocene, nagoveštavajući da prave razliku između toga da je neko "brilijantan" i školskog učinka zasnovanog na radu i vrednoći.

Na kraju naučnici su tražili od dece da biraju između dve igre, jedna je predstavljena kao da je namenjena "vrlo, vrlo inteligentnoj deci", a druga je opisana da je za "decu koja se mnogo trude".

Devojčice od šest i sedam godina pokazale su manje interesovanja nego dečaci istog uzrasta za igru namenjenu "inteligentnoj" deci, dok u uzrastu od pet godina nije bilo nikakve razlike između izbora dečaka i devojčica.

Prema Lin Bijan, istražiteljki na univerzitetu u Ilinoisu koja je vodila studiju, ti rezultati bi mogli da budu značajni da se utvrdi kako se razvijaju stereotipi i kako mogu da utiču na žene u njihovom izboru karijere.

To bi moglo da objasni zašto se manje žena opredeljuje za discipline koje se smatraju teškim, kao što su fizika, filozofija ili tehnika.

Jedno istrživanje objavljeno takođe u časopisu "Sajens" januara 2015, a obavljeno na univerzitetskom nivou, zaključilo je da stereotipi prema kojima su muškarci intelektualno jači od žena negativno utiče na žene u SAD, posebno one koje se bave prirodnim naukama.

"Rezultati studije potkrepljuju hipotezu prema kojoj se radi o nesvesnim predrasudama, ukorenjenim u stereotipima o ženama i muškarcima u našem društvu", tada je objasnio Andrej Cimpijan, profesor psihologije na univerzitetu u Ilinoisu, autor te studije.

Izvor: BETA

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU