fbpx

Endokrinolog Peter Celec sa Univerziteta Comenius u Slovačkoj, smatra da muškarci također imaju jasne mjesečne hormonalne cikluse. Celek dodaje da žene ne krvare, istraživački establišment bi isto bio skeptičan prema njihovim mjesečnim ciklusima.

97aa066dcc42404e7602768333af5659 XL

 Roger L. Crossgrove

Muškarci prolaze kroz hormonalne cikluse. Toliko je poznato. Njihova razina testosterona ima tendenciju da budu najviša ujutro, možda zbog veze s cirkadijalnim ritmom, a zatim se smanjuje tokom dana-ipak vježbanje može uzrokovati prolazne poraste. Ono što nauka tek treba pokazati da li hormoni opadaju i rastu tokom nekoliko nedjelja ili mjeseci, kao i kod žena.

Neki istraživači vjeruju da muški hormoni variraju s godišnjim dobima. Studija iz 2003. je pronašla da su razine testosterona muškaraca u jednom norveškom gradu opadaju ljeti i dosežu visok stepen u kasnu jesen. Istraživanje danskih muškaraca je pronašla slične sezonske varijacije (na malo drugačiji raspored). Ako su ti ritmovi pravi, oni bi mogli imati veze s izlaganjem suncu, ljetnih treninga ili dobivanja težine zimi). No, studije urađene u sunčanom San Diegu i snježnom Bostonu nisu uspjele ponoviti skandinavske rezultate. 2012. godine urolozi sa medicinskog koledža Baylor u Houstonu su zaključili da "postoje dokazi koji podupiru ideju" sezonskih ciklusa, ali su upozorili da je potrebno više istraživanja.

Endokrinolog Peter Celec sa Univerziteta Comenius u Slovačkoj, smatra da muškarci također imaju jasne mjesečne hormonalne cikluse. Godine 2002. on je objavio studiju koja pokazuje da i muškarci i žene imaju lunarne ritmove testosterona; razine u muškoj slini dramatično rastu na 18. dan u 30-dnevnom ciklusu. Celekova otkrića nisu replicirana ili prihvaćena na terenu, ali on ostaje uvjeren: ". Ja sam tražio literaturu sa negativnim nalazima, ali je nisam pronašao."

Celek dodaje da žene ne krvare, istraživački establišment bi isto bio skeptičan prema njihovim mjesečnim ciklusima.

Umnjak

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU