fbpx

Sonda Cassini, koja više od deset godina proučava Saturn i njegove satelite, donijela nam je još jedno veliko otkriće: ispod cijele površine Enkelada proteže se ocean, što iznimno povećava mogućnost postojanja života.

800px PIA08409 North Polar Region of Enceladus

Enkelad je šesti po veličini Saturnov satelit. S promjerom od 500 km, deset je puta manji od najvećeg satelita Saturnova sustava, Titana. Usporedbe radi, promjer Mjeseca je 3,474 km.

Otkriven je krajem 18. stoljeća, no sve do nedavno nije bio pretjerano zanimljiv astronomima. Pozornost znanstvene zajednice skrenuo je na sebe tek prispijećem sonde Cassini u orbitu Saturna, koja je na južnoj Enkeladovoj polutci 2005. godine otkrila gejzire vodene pare. Sljedeće veliko otkriće uslijedilo je 2014. godine, kada su podaci pokazali da ispod sloja leda na južnom polu postoji podzemno more tekuće vode, duboko desetak kilometara.

enkelad1 720x405

NASA je sada objavila novo izvješće, temeljeno na analizama podataka koje je sonda Cassini slala nekoliko posljednjih godina. Pažljivo su promatrali Enkelad tijekom njegova kruženja oko Saturna i otkrili male, gotovo neznatne titraje – libraciju – uzrokovane međudjelovanjem dva tijela. Temeljem izmjerene libracije zaključili su kako ledena površina mjeseca nema direktnog dodira s čvrstom jezgrom, nego ispod cijele površine postoji ocean tekuće vode. Prve procjene kažu da je dubok između 26 i 30 kilometara, što je zaista iznimna količina tekuće vode; prosječna dubina oceana na Zemlji je 3,7 km (no mora na Zemlji volumenom su znatno veća).

Obzirom da površinska temperatura na Enkeladu doseže i do -240 °C, postojanje tekuće vode čini se pravim čudom. Astronomi još ne znaju odgovor na ovo pitanje, no pretpostavljaju da je to rezultat goleme Saturnove gravitacije, koja plimnim silama generira dovoljno topline da voda ostane u tekućem stanju.

Otkrićem globalnog oceana Enkelad se prometnuo u prvog kandidata za postojanje života izvan Zemlje. Ukoliko u njegovoj jezgri postoje dovoljne količine fosfora i sumpora, u dodiru s vodom oni će pokrenuti niz kemijskih procesa koji u konačnici mogu dovesti do razvoja života.

znanost.com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU