fbpx

Donald Tramp je odobrio istragu o tome da li najveća azijska ekonomija “prisvaja” stranu tehnologiju i ideje, i tako značajno smanjuje svoje troškove za razvoj i istraživanja što joj omogućava proizvodnju jeftinije robe. Kineske vlasti su odgovorile da će u ovom slučaju štititi interese svoje države i optužile američkog predsednika za protekcionizam “koji mi mogao da ošteti bilateralne trgovinske odnose” dvaju zemalja.

7tehnologije kradja

A Tramp je naime naložio američkim trgovinskim zvaničnicima da preispitaju praksu zvaničnog Pekinga da od stranih kompanija u zamenu za pristup kineskom tržištu traži da predaju svoju tehnologiju kineskim partnerima. Njegova administracija je procenila da je krađa intelektualne svojine od strane Kine dostigla vrednost od skoro 600 milijardi dolara.

Američki predsednik je u aprilu izjavio kako će ove dve zemlje svoja neslaganja po ekonomskim pitanjima ostaviti po strani da bi zajedno pregovarale sa Severnom Korejom o ograničavanju nuklearnog naoružanja. Međutim američke kompanije konstantno lobiraju protiv kineske politike kopiranja tehnoloških rešenja sa zapada, te se čini da ovaj problem nikako nije mogao biti ostavljen po strani.

Redakcija BIF

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU