fbpx

Četiri kraljevska groba uklesana u litice stijena sa pridruženim odajama.

perzijakriz

 Na nekih pet kilometara na sjeverozapad od poznatih ruševina perzijske kraljevske palače u Perzepolisu, nalazi se nekropola “Naqsh-e Rustam” (‘Rustamov grob’).

Radi se o četiri kraljevska groba uklesana u litice stijena sa pridruženim odajama, te o nekoliko naknadno dodanih reljefa i petroglifa.

Grobovi potječu iz 4. i 3. st. pr. n. e. dok se okolni reljefi procjenjuju u treće i četvrto stoljeće nove ere.

Prema nekim višejezčnim natpisima u unutarnjim odajama sa ostacima sarkofaga, grobne komore se smatraju poslijednjim počivalištima kraljeva dinastije Ahamenida.

Nekropola je temeljito opljačkana tijekom osvajanja Aleksandra Makedonskog sredinom 4. st. pr. n. e.

perzija1

 

Zanimljivo je spomenuti kako se okolni reljefi i petroglifi smatraju dijelom upravo njegovih tamošnjih naslijednika, lokalne dinastije Sasanida; tada vazala unutar šireg Partskog kraljevstva.

Kako je to kroz povijest bio običaj dosta puta sa ‘smjenom Kurte i Murte’, tako su se i Sasanidi htjeli legitimizirati i učvrstiti svoju vlast u području, simbolično se proglašavajući naslijednikom Ahamennida.

Jedan od uklesanih reljefa veliča vojne pobjede Sasanida nad poslijednjim rimskim carevima.

‘Rustamova nekropola’ je ostala važno mjesto ceremonijalnih proglasa i rituala Sasanida sve do sedmog stoljeća nove ere, kada su područjem zavladali Arapi.

perzija3

Krešimir Pavlović

Izvor: kontraportal

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU