fbpx

Pokušaću iz ugla turiste da opišem jedan dan u obilasku palate u Knossosu (Creta). 

creta7

Piše naša čitateljka  Živana Gojić

Preporučljivo je i poželjno, da ako se uputite na Cretu, posvetite jedan dan ovom nalazištu, koje je otkriveno relativno skoro, prva polovina 20-tog vijeka.

Palata u Knossosu se nalazi na oko 10-tak kilometara južno od glavnog grada Crete, Herakliona (Iraklion).

Obilazak ovog mjesta sa stručnim vodičem traje nešto manje od dva sata.

Vrijeme nastanka palate je doba mikenske civilizacije, oko 2600-2500 godina p.n.e.. Zlatno doba ili vrhunac iste jeste doba vladavine kralja Minosa. Inače, ovaj kralj je za tadašnja mjerila bio poznat kao najpravedniji vladar, te je po uzoru na njegov prijestol napravljena stolica predsjedavajućeg Haškog tribunala.

Površina ovog očaravajućeg prostora je oko 26.000m² u šta se ubraja površina palate (više međusobno spojenih objekata) sa prolazima, prilazima, terasama i sl. Cijeli kompleks je organizovan kao razruđena površina sa svojim odvojenim cjelinama koje su služile za boravak (životni prostor), prijeme, odmor, gostinske odaje, poslugu, skladišta (smočnice) i dr.

Zanimljivo je da su u to doba, stari Mikeni izgradili neke dijelove objekta sa dvije (tri) podzemne etaže i dvije (tri) nadzemne etaže. Cijeli kompleks je bio povezan sa do detalja razrađenim infrastrukturnim sistemom kojim se snabdijevao sa tekućom vodom, kao i riješenom odvodnjom otpadnih voda(kanalizacijom).

Palata je poznata po svojim obojenim stubovima, crveni i crni. Na pojedinim mjestima se vide originalni stubovi na kojima se boja do danas održala, iako je je izblijedjela. Po freskama na zidovima, prepoznaju se kraljičine odaje (delfini), dok su skromnije slike po zidovima kraljevih odaja i odaja za prijem, odnosno zasijedanje vladara.

Dok ste na nalazištu i dok slušate vodiča kako vam objašnjava i tumači iskopine koje obilazite, čija je prisutnost obavezna i kontrolisana, ne možete a da se ne divite dostignućima civilizacije koja je postojala tako davno. Naprosto se morate zapitati šta bi oni bili u stanju napraviti danas, da su preživjeli katastrofu, pretpostavka je da je do uništenja došlo erupcijom vulkana kada su nastala neka poznata ostrva u Sredozemnom moru.

O ovom nadaleko čuvenom nalazištu su napisane brojne stručne analize i tumačenja. Običnim smrtnicima ne preostaje ništa drugo, do da takva mjesta obiđu i „fotografišu u memoriji“.

creta1

Pogleda sa ulaza komplesa

creta2

Stolica kralja Minosa

creta3

Kraljeva odaja za žrtvene obrede

creta4

Replika rogova bika na samom ulazu u kompleks.

creta5

Pogled na kompleks

creta6

Podzemne etaže palate

creta7

Pogled na čuvenu fresku bika

creta8

Ćupovi iz ostave palate

creta9

Dvorište palate

creta10

Pogled na fresku bika 2

creta11

Dio kompleksa

creta12

Dio palate koji je bio zahvaćen požarom (crni dijelovi kamena u sredini fotografije)

creta13

Dio kompleksa

creta14

Kraljičine odaje

creta15

Kraljičine odaje

creta16

Pogled na kompleks

creta17

Dio kompleksa

creta18

Odaje za prijem

creta19

Zid sa freskama koje su replika originalnih (originali se nalaze u Arheološkom muzeju u Heraklionu)

creta20

Restauracija originalnog stuba

creta21

Dijelovi kompleksa

creta22

Dijelovi kompleksa

creta23

Teatar na otvorenom-pozornica

Impulsportal

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU