fbpx

moskva

Prestonica Rusije jedan je od najnevjerovatnijih gradova na planeti, a ovu su neke zanimljivosti o Moskvi koje možda nisi znao.

1. Rusi su narod koji puno čita. U Moskvi postoji preko 4000 biblioteka!

2. Moskva je grad sa najviše milijardera po glavi stanovnika.

3. U Moskvi je u jednom trenutku živjelo 500 olimpijskih šampiona i desetine dobitnika Nobelove nagrade.

4. Moskva nosi mnoge nadimke, a jedan od njih je ” sorok sorokov– četrdeset četrdesetica”- misli se na broj crkava – 1600. Uzmite u obzir da je ovo podatak iz 17. vijeka- danas je taj broj 3 puta veći!

5. Moskvu još zovu i “luka na pet mora“. Iako je udaljena preko 400 km od najbližeg mora- u blizini Moskve se spajaju plovni kanali koji povezuju pet mora: Crno, Kaspijsko, Baltičko, Bijelo more, kao i Sjeverni ledeni okean. Ukupna plovna mreža ovih kanala obuhvata polovinu Evrope.

6. Moskovljani su iskazali heroizam u Drugom svjetskom ratu. Moskva je odlikovana zvanjem – “Grad Heroj Sovjetskog Saveza“.

7. Moskva ima oblk koncentričnih krugova, sa Kremljem u centru.

8. Moskovski metro je nadaleko poznat kao remek djelo umjetnosti. Ukoliko se nađete u njemu, pratite glas na razglasu – ukoliko se čuje muški – voz ide u pravcu kazaljke na satu, a ukoliko je u pitanju ženski – situacija je obrnuta (linija metroa ima oblik kruga).

9. U Moskvi se nalazi najveći pravoslavni hram na svijetu, najveća džamija u Evropi, kao i najveći budistički hram u Evropi.

10. Kremaljski sat, po kojem sat navija čitava Rusija, konstruisali su stručnjaci porijeklom iz Srbije u 17. vijeku.

11. Moskovska kneževina je sebe smatrala nasljednikom Rimskog carstva – zato postoji izreka: “Dva Rima su pala, Treći stoji. Četvrtog neće biti! ”

12. Crveni trg nije dobio ime po crvenoj boji kao što se obično misli, nego po velikom požaru koji je tu nekad davno izbio.

13. U Kremlju se čuva najveći top na svijetu – Car top, kao i najveće zvono – Car zvono.

Tekst pisao: Mladen Duran riopricesaputovanja.com

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU