fbpx

Udaljen par kilometara od zapadnog ulaza u kanjon Verdon, na strmim padinama nalazi se jedno od naljepših mjesta Provence – Moustiers Sainte-Marie.

Moustiers Sainte Marie1

Već prilikom prilaženja selu prizor koji oduzima dah počinje visoko iznad sela gdje na lancu razapetog između visokih stijena koje se nadvijaju nad selom visi zlatna zvijezda.

Zvijezda i lanac imaju svoju legendu, prema kojoj se grof Blacas, nakon što su ga tijekom Križarskih ratova zarobili Saraceni, zavjetovao da će iznad crkve Notre-Dame-de-Beauvoir objesiti zvijezdu ako se jednog dana uspije vratiti. Kad se vratio ispunio je svoje obećanje. Iznad crkve postavljena je zvijezda sa 16 krakova – simbol njegove obitelji.

Lanac i zvijezda više su puta padali i svaki su puta nanovo postavljani. Zvijezda koji danas visi nad selom datira iz 1957 a reparirana je i ponovo postavljena 1995.

Samo selo je vrlo zanimljivo i ljupko. Kuće se priljubile uz stijenu i kao da nevoljko puze prema dolini. Uske uličice, potok koji teče i pada u kaskadama stvarajuči vodopade u usjeklini među stijenama, kameni mostići te višebojno cvijeće koje cvate naokolo, stvaraju sliku kao da se nalazite u nekom slikovitom alpskom selu.

Moustiers Sainte Marie Provence12

Na malim trgovima stabla rastu iz kamena i prikrivaju pogled na uspavane fasade kamenih uskih kuća urešenih drvenim kapcima u boji lavande. Mačke drijemaju na klupicama pokraj cvjetnih gredica a žene s rukama punim snopova lavande pletu mirisne kupiće. Prolazeći pokraj većine kuća prolaznici aktiviraju aparatić sa pijevom raspjevanog cvrčka koji u porculanskoj formi visi na fasadi.

Fontane s bistrom pitkom vodom koje su se nekada koristile za pranje rublja nalaze se na svakom uglu. Ispod uskih kamenom nadsvođenih prolaza među kućama vise lanterne.

Do crkve Notre-Dame-de-Beauvoir se dolazi zavojitom stazom popločanom kamenim pločama. Staza kao da grli visoku kamenu stijenu, a na nju se nastavlja Križni put s postajama.

Kad se konačno popnete do crkve, preplavi vas osječaj neopisivog mira u gotovo netaknutoj prirodi.

Crkva Notre-Dame-de-Beauvoir, većim je djelom sagrađena u 12. stoljeću i dograđena u 16. Najstariji element u crkvi kameni je sarkofag s reljefom koji prikazuje Prijelaz preko Crvenog mora, a služi kao viši oltar. Prekrasan zvonik izgrađen od tufe na tri nivoa sagrađen je u 12. stoljeću i čuva jedno od najstarijih zvona u regiji, iz 1447. godine.

Svake godine 8. rujna, na dan proslave rođenja Djevice Marije, stanovnici ovog i okolnih sela okupljaju se u procesiji koja hodočasti sve do kapelice Sv. Marije Magdalene sagrađene pokraj istoimene špilje. Prema legendi, Marija Magdalena prije nego što je došla do biskupa Maximina, skrivala se u toj špilji.

Romanička građevina jednostavne kamene arhitekture prolazila je višestruke rekonstrukcije, ali je oduvijek bila mjesto odavanja počasti Djevici Mariji. Prenosi se priča da su joj se ljudi najviše obraćali s molbama da nakratko oživi mrtvorođene kako bi ih se moglo krstiti.

Sa ovog mjesta pruža se pogled nevjerojatnih vizura koji obuhvaća panoramski pogled sela, potoka, stijena.

Moustiers Sainte-Marie poznat je i po izradi rukom oslikanog porculana. Mnogobrojne radionice u selu koriste tehnike i čuvaju tradiciju proizvodnje i izrade porculana koja seže duboko u 17. i 18. stoljeće.

fajansamsm

Svijet oko nas

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU